Xenon

Science Fiction is er ook in Vlaanderen. Zo is “Xenon” een jeugdserie uit midden jaren ’80 waar de toenmalige BRT een eerste goeie stap maakt naar SF.

Xenon was heuse Vlaamse sciencefiction van Jef Cassiers, uitgezonden in 1984.

Wetenschap

Wanneer ze opnamen hebben gemaakt van illegale vogelvangsten merken Tom en Nick dat hun auto gevolgd wordt. Het lukt hen hun belagers van zich af te schudden en ontdekken de reden van de achtervolging. Els, een 13-jarig meisje, heeft zich in hun auto verstopt. Ze is op de vlucht voor een groep wetenschappers die haar telepathische gaven willen gebruiken voor de ontwikkeling van een elektronisch-organisch superbrein dat de naam Xenon heeft gekregen. Omdat Xenon slechts bestaat uit in vloeistof drijvende hersenen, communiceert het via telepathie met andere mensen.

Xenon

Al snel blijkt dat Xenon een biologisch en telepathisch wapen te zijn. Els blijkt bijzonder goed met Xenon samen te kunnen samenwerken, en ontwikkelt zich snel als sterkste telepaat van de groep.

De eindclimax wordt ingeluid wanneer XENON zelfbewust blijkt te zijn en aan zijn zelfvernietiging als computer meewerkt. Maar is dit echt het einde? En wat heeft Els er mee te maken?

Meer

 

  • De tune van Xenon was de themamuziek van de film Halloween van John Carpenter die de serie een duidelijke thriller sfeer bezorgde.
  • Na deze serie lukte het Jef Cassiers om zijn droom te vervullen: ‘Jan zonder Vrees’, de eerste Vlaamse lange tekenfilm, ging in 1984 in première. Diverse acteurs uit Xenon zijn in deze film te horen.
  • IMDB-pagina

Bronnen: Wikipedia & “Waar keek jij vroeger naar”