Wie is Snoke?

Sinds The Force Awakens als laatste Star Wars-film in de cinema’s verscheen, gaan de speculaties de ronde: wie is Supreme Leader Snoke nu echt?

De “opvolger” van “The Emperor” uit de vorige Star Wars‘en heeft een naam gekregen: Supreme Leader Snoke. Net zoals zijn illustere voorganger die de dood vond op de 2e Death Star toen Darth Vader hem de afgrond in wierp, houdt hij zijn decipelen danig onder de vuist. Kylo Ren aanziet hem als zijn meester. Ook gebruikt hij bij de holo-communicaties een vergrote weergave van zichzelf t.o.v. de ontvanger, net zoals Emperor Palpatine bij Darth Vader. Net zoals zijn voorganger stuurt hij een (nieuw) duister rijk aan, opgestaan uit de assen van het vorige. Maar wie is hij? Op het internet zweven enkele plausibele en minder plausibele theorieën rond.

Snoke is Darth Vader

De 7e film die J.J. Abrams regisseerde zit vol verwijzingen naar de “originele” trilogie. Wie de laatste weken niet op een onbewoond eiland zat zonder internet, zag zeker deze foto ergens verschijnen: een vergelijking tussen Dart Vader uit “Return of the Jedi” zonder helm, en Snoke.

Darth Vader zagen we zo verschijnen na de epische battle met Luke & the Emperor, waar Vader vraagt om z’n zoon eens te zien met zijn eigen ogen, zonder masker. Luke helpt ‘m uit het pak en zo kregen we voor de eerste keer in de originele trilogie Darth Vader te zien. Het zou wachten worden op de 2e trilogie (1,2 en 3) om te weten te komen hoé Anakin Skywalker deze verwondingen opliep en Darth Vader werd.

Darth Vader (links) en Snoke (rechts) delen eenzelfde hoofdwonde.
Darth Vader (links) en Snoke (rechts) delen eenzelfde hoofdwonde.

Toch, zou Vader de 2e Death Star overleefd hebben? Neen toch? We zagen immers hem als geestachtige gedaante verschijnen naast de andere overleden Jedi. Dit maakt deze optie al minder plausibel, tenzij iemand Darth Vader terug tot leven wekte. Maar waarom aanbidt Kylo Ren dan de helm van zijn grootvader, Darth Vader?

Snoke is de Grand Inquisitor

De die-hard fans gaan nog verder en kijken zelfs naar de tekenfilmserie “Star Wars: Rebels”: daarin zit een personage, the Grand Inquisitor, die ook een epische battle aangaat waarin hij (bijna?) het leven laat. Fans zitten nu een theorie te verkondigen waar dit tekenfilmpersonage een overstap zou maken naar het witte doek… De uitleg is alvast goed gevonden…

snoke-is-the-grand-inquisitor

 

Snoke is Darth Plagueis

Een van de meest voor de hand liggende theorieën is dat Snoke een nieuw personage is, dat enkel vernoemd werd in het verleden. Zo hebben we Darth Plagueis’ naam al horen vallen in Revenge of the Sith.

Emperor Palpatine (euh sorry, Senator Palpatine) zegt het mooi:

Darth Plagueis was a dark lord of the Sith, so powerful and so wise. He could influence the midichlorians to create life. He had such a knowledge of the Dark Side, he could even keep the ones he cared about from dying.

Maar de theorie is toch wat vergezocht: Palpatine, zelf getraind door Plagueis (officieel volgens de Star Wars Encylopedia), zegt de Sith Lord gedood te hebben in z’n slaap…

Snoke is Grand Moff Tarkin

Tarkin werd gepromoveerd tot “Grand Moff” en was zelfs de baas van Darth Vader. We zagen hem ook nooit sterven in Star Wars IV. Waar de acteur niet meer in de films verschijnt, komt hij toch nog terug in de “Rogue One” als CGI-personage… Er is dus meer aan de hand. Een paar mensen maakten alvast de vergelijking, en vooral de beelden zijn treffend. We zullen wel zien zeker?

snoke-is-grand-moff-tarking

Andy Sirkis

Grote hond in het kegelspel is Andy Sirkis (Gollem, maar ook… Snoke) als acteur: hij zei letterlijk dat Snoke niét Darth Plagueis is, maar een origineel personage, dus ook niet Darth Vader of een ander personage dat we eerder al zagen…

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg een jaar lang toegang tot alle Science Fiction-informatie voor maar 5 euro!