Westworld

Westworld is een futuristisch (donker) sci-fi-drama rond een resort met een meeslepend Wild West-thema. Het heeft glooiende landschappen, met een trein die je in een typisch Westernstadje brengt. Het is een perfect ontworpen wereld, waarin androïds mensen de tijd van hun leven geven. 

Western

De stad die je eerst tegenkomt staat voor eenallegaartje van alle stereotiepe elementen die je verwacht te vinden: barmeisjes die over elke jongen vallen, bountyhunters, goudzoekers, revolverhelden en soldaten. Het lijkt een gewone dag in elke Western. Elke androïde acteur is ontworpen om gasten te vermaken; een “host” ingesteld op een bepaalde verhaallijn, die je uitnodigt om op avontuur te gaan. Dit is natuurlijk voor bevrediging van elke wens van de betalende bezoeker. Het ultieme Bobbejaanland. Elk avontuur is volkomen veilig (je kan als gast niet gewond raken) maar levert wel de thrill van te moorden, barbaars uit de hoek te komen of sheriff te spelen. Of waarom ben je niet de baddie? Kan ook. 

westworld-first-generation-android

Serie n.a.v. film

De serie is gebaseerd op het werk van Michael Crichton (denk: Jurassic Park) waar ooit een film is van gemaakt in 1973. Je mag je dus aan een sterk verhaal verwachten. De originele film heb ik niet herbekeken om deze serie te beoordelen, daar ze genoeg op zichzelf staat en het geheel Western naar 2016 bracht. Om te likkebaarden.

Anthony Hopkins

westworld-anthony-hopkinsDragende figuur van dit alles is Anthony Hopkins, die de eigenzinnige baas Ford van het complex vertolkt. Hij heeft altijd wel een bijbedoeling, en er is meer gaande dan je wel zou denken. Deze speeltuin voor grote mensen verbergt donkere geheimen. Zo is de co-oprichter, Arnold, nergens te bekennen. Ook is er plots een zoektocht aan de gang naar een centrum van een doolhof. Hopkins’ personage lijkt er meer van te weten, maar zwijgt als vermoord. Je sympathiseert tegelijk met hem, en tegelijkertijd moet je regelmatig huiveren. Anthony Hopkins zet een gelijkaardige hoge-kwaliteitsvertolking neer, net zoals in Silence of the Lambs.

Verhaal

Geen westernfan? Niet erg. Je houdt misschien minder van de setting, maar elke episode grijpt dit modern Science Fiction-sprookje je vast. Je ontmoet de eerste ‘host’ en bent direct verkocht. Ook een vleugje erotiek is niet vreemd in deze wereld. Waarom moeten die androïden altijd naakt in de ondergrondse fabriek zitten?

Voor wie dit allemaal heel verwarrend klinkt: dit moderne Disneyland-in-Westernvorm speelt zich in de traditionele setting af van de Amerikaanse natuur, maar is volledig onderkelderd door een complex waar techniekers de steeds defect gaande androids onderhouden. Immers, gasten schieten ze neer, soms flippen ze, en enkele keren gaat er wel iets grondigers mis. Ook krijgen ze steeds updates in hun software, en dat zorgt voor wat artificiële intelligentie. Het is dààrom dat concurrenten jagen op deze software, die tot op heden in Westworld gevangen is gebleven. Weer een plotlijn meer.

Personages

westworld-man-in-blackJe wordt vanaf minuut 1 ondergedompeld in een verhaallijn die je niet meer loslaat. Je ervaart de voordelen en de nadelen van deze rare fictiewereld. Het verhaal gaat vooruit, personages groeien en je ontdekt aanwijzingen, die trouwens duchtig besproken worden op het internet. Je kan het niet negeren: Westworld trekt je mee in het verhaal vanaf minuut een, zoals de ogenschijnlijke lieve host Dolores Abernathy (Evan Rachel Wood), of het meisje van plezier Maeve (Thandie Newton) die wat slimmer is dan ze laat blijken, of wat met de mysterieuze “man in het zwart” die de kronkels van de Westworldprogrammeur Arnold wil doorgronden, kost wat kost? Om maar te zwijgen over hoofdontwerper Bernard Love (Jeffery Wright)… Kijkplezier verzekerd!

En dan?

En wat met al die defecte androids die opgeslagen liggen in de kelder? Zoals je ziet zuigt Westworld je in zijn wereld, goed genoeg om een enkele rit te betalen op de trein die je Westworld invoert. Geen wonder dat hun score op IMDB -net zoals Game Of Thrones- torenhoog is. Zou het iets ermee te maken hebben dat dezelfde huiscomponist, Ramin Djawadi, de muziek schreef? Wie weet. Het kijken waard!

 

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!