Timothy Zahn’s Star Wars

Wie Star Wars zegt, denkt natuurlijk aan George Lucas, en met de hypes van 7, 8 en 9 ook al aan J.J. Abrams. Timothy Zahn echter, als schrijver, schreef -ook- een mooie Star Wars VII, VIII en IX… met Grand Admiral Thrawn in de hoofdrol.

Het moet niet allemaal filmgeweld zijn wat de klok slaat. Boeken zijn er en zullen er ook altijd zijn. Een trilogie die ik met plezier gelezen heb, zijn de boeken van Timothy Zahn. Centraal staat “Grand Admiral Thrawn”, een strategisch genie waar de Emperor en Darth Vader uit de 3 vorige films bij verbleken. Echt superaangenaam om te lezen.

Timothy Zahn

Over Zahn zelf valt niet zoveel te vertellen, enkel dat de man veel successen op z’n palmares heeft staan. Buiten de trilogie waarin Thrawn centraal staat, schreef hij (door het succes) er nog 2 vervolgverhalen op, die onder de bundelnaam “the Hand of Thrawn het licht zagen.

Admiral Thrawn

De hele boekenserie over Admiral Thrawn zijn dus 3 boeken uit begin jaren ’90 en dan 2 vervolgboeken (“Specter of the Past” en “Vision of the Future“) uit eind jaren ’90. We maken een overzichtje (zonder al té veel te verraden). Zahn blijft immers het Star Wars universum trouw, met de bekende figuren, maar voegt als meerwaarde er leuke elementen aan toe…

Heir to the Empire

sw-heir-to-the-empire (“episode 7”)

Het boek begint vijf jaar na het einde van de beslissende slag waarmee de film The return of the Jedi besloten wordt. Han en Prinses Leia zijn getrouwd. Leia houdt zich nu bezig met de vorming van de regering van de Nieuwe Republiek. Maar enkele lichtjaren daarvandaan vecht nog altijd de keizerlijke vloot tegen de rebellen. Vanuit zijn stardestroyer Chimaera wil Hoofdadmiraal Thrawn met behulp van enkele geheime wapens de rebellen uitschakelen. De eerste stap van het plan is de ysalamiri (inlandse diersoort op de planeet Mykr) mee te nemen. Deze tamme beestjes doen de krachten van de Jedi teniet. Verder gaat Generaal Thrawn naar Wayland om daar de kloon van de Zwarte Jedi Joruus C’baoth te overhalen om mee te werken aan het vernietigen van de rebellen. Thrawn’s grote doel: de slag om de Sluis-Van scheepswerven…. Maar lukt hij in z’n opzet?

Dark Force Rising(episode 8)

sw-dark-force-rising

De macht van het dictatoriale Rijk is getaand maar grootadmiraal Thrawn wil met hulp van de machtszieke afvallige Jedi C’baoth de Zwarte Macht terugvinden: de verloren gewaande Katanavloot van ruimteslagschepen om daarmee de vrijheidsstrijders te overwinnen.

Han Solo zoekt hulp bij de smokkelaars. Prinses Leia Organa (nog steeds zwanger van een Jedi-tweeling) probeert de door het Rijk getiranniseerde Noghri (een soort getrainde pygmee-achtige gevaarlijke beestjes) over te halen om zich bij de rebellen aan te sluiten. Luke Skywalker raakt in de mentale macht van de afvallige Jedi, maar wordt gered door Mara, een andere ‘onbekende’ Jedi… maar niets is wat het lijkt…

The Last Command

(episode 9)

 

sw-last-commandDe Nieuwe Republiek wankelt onder de aanvallen van het Rijk, dat nog steeds onder leiding staat van grootadmiraal Thrawn. De Dark Lord maakt daarbij uiterst slim gebruik van de ultieme wapens die hij heeft gevonden in de geheime opslagplaats op de planeet Wayland: een onbeperkt leger van kloonsoldaten om voor de neus van de Nieuwe Republiek weggekaapte Katana-vloot mee te bemannen.

Maar binnen de gelederen van het Rijk rommelt het ook. De krankzinnige Jedi-Meester C’baoth, aanvankelijk door Thrawn gerekruteerd om diens complexe aanvallen op de Nieuwe Republiek te coördineren – heeft besloten dat alleen hij de werkelijke erfgenaam van het Rijk is.

Intussen geeft de van haar verwondingen herstellende Mara Jade een belangrijk geheim prijs. Als gevolg daarvan vertrekt ze halsoverkop met Luke Skywalker… Daarna nemen de gebeurtenissen een onverwachte, hoogst spectaculaire wending…

Meer info

Kopen op bol.com