Thunderbirds

Een iconische serie uit de jaren ’60 met in de hoofdrollen ex-astronaut Jeff Tracy die samen met zijn 5 zonen op een tropisch privé-eiland woont.

5, 4, 3, 2, 1…

“… Thunderbirds are goooooo!” Jeff Tracy en zijn zonen houden voor iedereen verborgen dat het eiland waarop ze wonen in feite de geheime basis is voor International Rescue. Bij ongelukken, noodgevallen of rampen rukken de 5 zonen van Jeff Tracy uit in hun speciale toestellen, genaamd Thunderbirds, om hulp te bieden en situatie op te lossen. Hiervoor maken ze gebruik van speciale en futuristische snufjes en gadgets die allemaal bedacht zijn door Brains, een briljante wetenschapper.

thunderbird-2

Thunderbirds

Er werden 32 afleveringen gemaakt die uitgezonden werden tussen september 1965 en december 1966. De serie werd bedacht door Gerry Anderson en zijn echtgenote Sylvia. Anderson is ook nog bekend van andere poppenseries, zoals bijvoorbeeld Captain Scarlet, maar Thunderbirds was veruit zijn meest succesvolle serie.

Ondanks het succes van de serie was de productiekost te hoog waardoor men, vrij plots, besliste men om de serie stop te zetten, mede door het feit dat men geen Amerikaanse partner vond die mee wou investeren.

De serie werd wel talloze malen herhaald op verschillende Europese zenders.

 

Films

Na de stopzetting van de serie werden er wel nog 2 films gemaakt door Gerry Anderson en met dezelfde personages (en poppen) uit de serie: Thunderbirds are GO in 1966 en Thunderbird 6 in 1968. Deze films hadden echter niet hetzelfde succes als de TV-serie.

Live action

In 2004 kwam er een reboot uit van The Thunderbirds, maar ditmaal werden de poppen vervangen door menselijke acteurs. Bill Paxton speelde de hoofdrol in deze film en de regie was in handen van Jonathan Frakes, die we nog kennen als Commander Riker uit Star Trek: The Next Generation. De film kende echter geen succes en kon evenmin de goedkeuring wegdragen van bedenker Gerry Anderson die zijn mening over de film als volgt formuleerde: “the biggest load of crap I have ever seen in my entire life”.

50 jaar

Thunderbirds vierde in 2015 zijn 50ste verjaardag en ter gelegenheid hiervan werd er in april 2015 een nieuwe remake gelanceerd. Ditmaal gaat het over een combinatie van CGI en schaalmodellen waarbij de CGI verzorgd wordt door Weta Workshop, bekend van Lord of the Rings.

Alle personages van de originele serie zijn ook opnieuw van de partij. De Britse zender ITV heeft voorlopig al opdracht gegeven voor een tweede seizoen dat in 2016-2017 uitgezonden zou moeten worden.