The X-Files

“The truth is out there” – de slogan die centraal in de X-files en die constant te pas en te onpas voorkomt. FBI-agenten Mulder en Scully trekken ten strijde tegen de aliens…


Je neemt een simpele premisse: je “weet” dat er mensen ontvoerd worden door UFO’s en je gooit alle complottheorieën op een hoopje, voeg een FBI-agent of 2 toe aan de mix en je hebt het succesverhaal dat The X-files heet.

X-files

Gedurende 9 seizoenen probeert de in het paranormale gelovende Fox Mulder samen met zijn partner, Dana Scully, onopgeloste zaken op te lossen. Zo’n onopgeloste zaak heet een “X-file”. Het leuke aan de serie is dat het merendeel van de verhalen in 1 aflevering opgelost wordt, en er toch dikwijls een rode draad is, zoals “the cancer man” onder andere en zijn verdwenen zusje en de zoektocht naar haar.

Waar Fox Mulder zijn leven wijdde aan het bestuderen van het paranormale en het bestaan van buitenaardse wezens, is Dana Scully medisch opgeleid en de “rede” van het duo. In verhalen met “doofpot” of “complot” als centrale ruggegraat heb je sterke karakters nodig om het geloofwaardig te maken en te houden. Toch slaagt The X-files daarin en mogelijk is dat de reden voor het succes.

Films

Er zijn -dankzij het succes van de serie- ook 2 films gemaakt van The X-files: ééntje met dezelfde naam, en eentje met de subtitel “I want to believe” uit 2008.

Meer info

Wikipedia

X-files wiki

 

[imdb id=”tt0106179″]