The Tripods

The Tripods is een duistere Britse SF-serie uit de jaren ’80, gebaseerd op de gelijknamige boeken van John Christopher.

Deze driepotige super-ruimteschepen lijken echte ruimtewezens te zijn maar zijn bestuurd door de eigenlijke aliens. Dit alles speelt zich af in een post-apocalyptisch kader, een veelgebruikt thema in Science Fiction.

Tripods: het verhaal

Het verhaal is eigenlijk vrij standaard: de mensen zijn terug ge-de-ëvolueerd naar een pre-industrieel tijdperk en de Tripods sieren de ‘skyline’ van de dorpjes. De grootste beloning die je kan hebben, is voor de Tripods mogen werken, en dan zeker in hun Gouden hoofdstad. Eens je 14 wordt beleef je een soort plechtige communie, Capping Day, waarop je een soort metalen netwerkje op je hoofd ingepland krijgt door de naburige Tripod. Zo leven de mensen ‘in harmonie’, maar als virtuele slaven. Een handjevol mensen komt hier echter tegen in opstand… De rebellie (tiens, waar kennen we dat nog van) opereert vanuit de Witte Bergen…

Interessant

Met de Tripods moet je direct denken aan invloeden zoals H.G. Wells en War of the Worlds. Inspiratie werd n.a.w. daar gehaald. Spijtig werden niet alle 3 de boekdelen verfilmd en zitten we ook hier, net zoals bij Terra Nova en Firefly, met een onafgewerkte serie. Toch blijft deze vroege Science Fiction een meesterwerkje, vooral o.a. door de speciale intro, waarin Computer graphics voor de eerste maal een hoofdrol speelden. Wie echter méér Tripods wil, kan eens naar de boeken grijpen. Echte cult!

Meer weten?

Wikipedia

BBC-pagina

 

[imdb id=”tt0086818″]