The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy

De Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is zowel een boek-dat-geen-boek is, een serie én een film? Maar hoe zit nu eigenlijk de vork aan de steel? Don’t Panic.

Een van de meest opmerkelijke boeken ooit gepubliceerd door een uitgever van Ursa Minor is The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Niet alleen heel opmerkelijk, maar dit boek kent ook een groot succes. Het is populairder dan de ‘Hemelse Omnibus voor het Huishouden’, meer gekocht dan ’53 Meer dingen om te doen als je gewichtloos bent’ en meer controversieel dan de filosofische trilogie van Oolon Colluphid: ‘God’s grootste fouten’, ‘Nog meer fouten van God’ en ‘Wie is deze God waar iedereen het over heeft eigenlijk?’. In vele plaatsten heeft de Hitchhiker’s guide de Encyclopedia Galactica al vervangen als opslag plaats van alle kennis en wijsheid, desondanks de afwezigheid van een paar belangrijke details en het feit dat de rest meestal incorrect is. Dit komt door twee belangrijke redenen: Het is een beetje goedkoper en ten tweede, het heeft de woorden ‘Niet Panikeren’ in grote vriendelijke letters op de kaft geschreven.

Dit was een losse vertaling van de omschrijving die de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy over zichzelf geeft. Maar in de echte Hitchiker’s Guide oorspronkelijk begonnen als een radio programma en is dan uiteindelijk geëvolueerd tot de film die recent in de cinema te zien was.

Ontstaan

Om het ware begin van de Hitchhiker’s Guide mee te maken moeten we terug reizen naar 1971, naar een klein grasveldje in Oostenrijk. Daar ligt een vermoeide 19-jarige
naar de sterren te kijken, als rust pauze tijdens zijn doortocht door Europa. Deze jongen had iets te veel gedronken en begon te filosoferen dat iemand eigenlijk een reisgids voor ons sterrenstelsel zou moeten schrijven, een soort van ‘Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’. Die jongen was Douglas Adams en een tijdje later nam hij dit idee, verwerkte het in een radio programma en presenteerde het aan de BBC. In 1978 was het al zo ver en
konden de luisteraars van BBC Radio 4 de eerste aflevering van ‘The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy’ horen. Desondanks de slechte timing en weinig reclame, kende The Guide heel snel al succes. Er werden 12 afleveringen uitgezonden op de radio.

Plot?

marvin-robot-2Het verhaal was eigenlijk heel gewoontjes. Arthur Dent wordt wakker op een donderdag morgend, poetst zijn tanden, eet zijn ontbijt en kan maar net ontsnappen als de Aarde wordt opgeblazen door de Vogons. Zonder thuisplaneet moet Arthur nu het universum rond liften tesamen met Ford, de alien die hem gered heeft, Zaphod, de president van het sterrenstelsel, Marvin, een depressieve robot, en Trillian, een leuk meisje dat Arthur ooit ontmoet had op een nogal teleurstellend feestje. Samen gaan ze op zoek naar de zin van het leven, legendarsiche planeten en een deftig kopje thee.

Gids en geen boek?

Door het groot succes van de radio serie, werd Douglas gevraagd om het verhaal te herschrijven en uitgeven te geven als een boek. Zo werd ‘The Hichhiker’s Guide’ (een echt boek deze keer) gepubliceerd in 1979. Het verhaal van dit boek volgde de eerste helft van de afleveringen van het radio programma bijna tot op de letter, mits een paar aanpassingen.
In 1980 verscheen een vervolg, ‘The Restaurant at the End of the Universe’, dewelke het resterend verhaal van de latere radio uitzendingen min of meer volgt. ‘Life, the Universe and Everything’ werd uitgebracht in 1982. Dit boek was het eerste dat nooit op de radio te horen was. Hierin nemen de personages het op tegen de Krikkits, dewelke heel het universum willen vernietigen. In 1984 werd deze serie een trilogie van vier boeken want Douglas Adams schreef dan ‘So Long, And Thanks for the Fish’ waarin de Aarde weer verschijnt om een of andere bizarre reden.
Alsof vier boeken nog niet genoeg was, werd ‘Mostly Harmless’ gepubliceerd in 1992. Hier worden we geintroduceerd aan Random, de dochter van Arthur en Trillian, en The Guide Mark II.

Serie

Met het succes van de radio programmas en de boeken, werd besloten om in 1981 de Hitchiker’s Guide uit te brengen als een miniserie van twee 2-uur durende afleveringen. Deze serie volgt het verhaal van de eerste twee boeken, enkel een beetje ingekort.
De acteurs waren vooral dezelfde gebleven als het radio programma, enkel Trillian en Ford werden door iemand anders gespeeld. Ook Douglas Adams maakte een paar cameos in deze serie.
Er waren orgineel plannen voor een vervolg, maar het zou niet meer het verhaal volgen van de orginele radio serie. Een nieuw avontuur was geschreven maar het idee voor een vervolg is toch niet doorgegaan en het verhaal is beland in de derde boek van The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy, ‘Life, The Universe and Everything’

Film

Een kwart van een eeuw na de eerste radio uitzendingen, begon men te spreken om misschien een nieuwe versie van ‘The Hitchhiker’s Guide To The Galaxy’ uit te brengen. Maar het project ondervond vele problemen, waaronder de dood van Douglas Adams in 2001. De film was uiteindelijk te zien in de cinema’s in het voorbije jaar en op dvd vanaf 5 September.
Het verhaal van de film was eigenlijk een combinatie van het eerste boek, de orginele radio serie en een hoop nieuw matriaal.

En nu?

Het is momenteel onzeker wat de toekomst plannen voor de Guide zijn. Met de dood van Douglas Adams is de kans op een nieuw boek heel klein geworden, hoewel er nog een bundel van kort verhalen, ‘A Salmon of Doubt’ is uitgebracht na zijn dood. Een van deze verhalen is ‘Young Zaphod plays it safe’. Er zijn geruchten dat Douglas Adams dit boek bedoelt had als een zesde boek aan de ‘trilogie’.
De legende van de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy gaat wel door. Overal op het internet vind je knipoogjes naar de Guide, bijvoorbeeld de translatie matrix van Altavista, Babelfish en het instant messaging programma, Trillian. Voor de rest, elke keer dat je subtiel het getal 42 vind op een webpagina of een obscure referentie naar een handboek, zal het de Guide als inspriatie bron gebruikt hebben.

Nu laat ik jullie met God’s laatste boodschap aan zijn creatie: ‘We verontschuldigen ons voor het ongemak’.