Stranger Things

Stranger Things is een van de nieuwere series op Netflix, nu al aan seizoen 3. Een heuse SF-serie in een jaren ’80 setting? Ja, the eighties are back! (en aliens ook)

Eighties

Stranger Things staat bekend om zijn nostalgische jaren ’80 setting. Sommigen valt het al vrij snel op dat er verschillende verwijzingen naar bekende films uit de jaren 80 worden gemaakt. Zo ontmoet je o.a. filmreferenties naar Jaws, Carrie, Alien(s), E.T. … Het verhaal speelt zich dan ook af in het jaar 1983, in het kleine stadje Hawkins. Het is zo’n typisch iedereen-kent-elkaar plaatsje. Gelegen aan een bos met dicht in de buurt een geheim laboratorium. Er gebeurt echt nooit wat in het dorpje, althans, dat dachten ze.

DnD

Seizoen 1: In de kelder van het Wheeler gezin zijn vier jongens Dungeons & Dragons aan het spelen. De “Demogorgon” is sterk in het spel en de jongens hebben verloren. Dan vertrekt de 12-jarige Will Byers op zijn fiets de nacht in. Na een tijdje krijgt hij het idee dat er iets duisters achter hem aan zit. Thuis denkt hij veilig te zijn. Zonder zijn broer en moeder is hij helemaal alleen. Veilig is hij nu zeker niet en het kwaad dringt zijn huis binnen. Hij probeert zichzelf nog te beschermen, maar hij komt er al vrij snel achter dat dit nutteloos is… Dit is het begin van een heel avontuur waarin zijn vrienden, en een overwachte hulp van een meisje, de hoofdrol spelen.

 

Friends never lie

Met hun geheime handdruk, gesprekken over de walkie talkie en Dungeons & Dragons-sessies die wel tien uur kunnen duren, zijn Mike, Will, Dustin en Lucashet vrienden team waar iedereen vroeger van droomde. Ze staan altijd voor elkaar klaar. Vriendschap blijkt dan ook de grootste drijfveer te zijn in Stranger Things.

stranger-things-guys

Kinderen

stranger-things-lightsDe hoofdpersonen van de serie zijn kinderen, maar het voelt nooit als een kinderserie aan. De acteurs staan echt hun mannetje. Enkele gekende volwassenen vullen het rijtje aan. Winona Ryder, wie de rol heeft van Joyce Byres, weet extreem goed op de gevoelens van de kijker in te spelen. Als moeder van Will heeft zijn verdwijning veel impact op haar en zou je verwachten dat ze enigszins doordraait. Toch houdt ze het goed bij elkaar. Je gelooft de acteerprestatie. Millie Bobby Brown is de tweede ster die de show weet te stelen als Eleven. Wie denkt van “ik ken haar van ergens”, heeft waarschijnlijk haar puike acteerprestatie al eerder gezien in o.a. NCIS als een psychopatisch moordenaarskindje.

Binge watching

Stranger Things is vanaf de eerste tien minuten al spannend. Je gaat dan ook deze Netflix-serie in een trek uitkijken. De IMDB-score van 9.1 liegt er niet om! Seizoen 3 is nu ook al volledig beschikbaar. De teasers zijn dan natuurlijk al ook te vinden op het internet. Voor wie géén Netflix heeft, niet getreurd. Je kan immers Netflix (zonder verdere verplichtingen) 1 maand gratis op proef nemen. Tip: zet wel diréct bij de start in je account het automatisch verlengen uit. Zo vermijd je, als je dat op voorhand al niet wenst, ongewild een abonnement aan te gaan. Netflix is immers heel verslavend, zelfs met de (beperktere maar grote) videobibliotheek in België t.o.v. de USA.

Meer weten