Stargate SG-1, Atlantis & Universe

De wereld van Stargate vindt zijn oorsprong in de film Stargate uit 1994. De regisseur van deze film, Roland Emmerich, en de producer, Dean Devlin, hadden plannen voor meerdere Stargate-films maar wilden zich na het uitkomen van de eerste film eerst op andere projecten richten (zoals o.a. de film Independence Day).

Filmmaatschappij MGM die de rechten op Stargate bezat wou echter sneller gebruik maken van het succes van de film en kondigde in 1996 een eerste TV-serie aan.

Stargate SG-1 (1997-2007)

Deze serie sluit aan op het verhaal van de film waardoor er ook een aantal personages terugkomen: Colonel O’Neill (gespeeld door Richard Dean Anderson) en Daniel Jackson (gespeeld door Michael Shanks). De serie start met twee grote ontdekkingen: enerzijds blijkt de Stargate onderdeel te zijn van een heus netwerk van Stargates waarmee men het hele universum kan doorkruisen en anderzijds blijken de buitenaardse wezens van het ras waartoe Ra behoorde (de Goa’uld) een soort parasieten te zijn die leven in een mensenlichaam en die gebruik maken van de Egyptische mythologie om zich voor te doen als goden en planeten in hun macht te houden.
Er worden door het Amerikaanse leger een aantal teams (SG-teams) opgericht om het heelal te verkennen. Tijdens het verloop van de serie maken deze teams nieuwe vrienden maar ook nieuwe vijanden.

De serie heeft uiteindelijk 10 seizoenen en 214 afleveringen gelopen. Aan het einde van de serie werden nog 2 aparte DVD – films getiteld “Stargate Continuüm” en “Stargate: The Ark of Truth” uitgebracht om alle verhaallijnen uit de serie af te sluiten.

[imdb id=”tt0118480″]

Stargate Atlantis (2004-2009)

Stargate Atlantis is een spin-off van de serie Stargate SG-1. Oorspronkelijk wou men dit idee gebruiken voor een Stargate SG-1 film maar uiteindelijk heeft men ervoor gekozen om het uit te werken als een spin-off TV-serie.

De basis voor het verhaal wordt gelegd in de afleveringen ‘Lost City’ en ‘New Order’ van Stargate SG-1. In deze afleveringen ontdekt men op Antarctica een buitenpost van “The Ancients”, dit is een buitenaards ras dat het Stargate-netwerk gebouwd zou hebben.

In de eerste aflevering van Stargate Atlantis ontdekt Daniel Jackson in deze buitenpost de coördinaten van de mythische verdwenen stad van “The Ancients”, nl. Atlantis. Deze stad blijkt in de Pegasus-melkweg te liggen.

Een internationaal verkenningsteam wordt gevormd om op ontdekkingstocht te gaan. Zij vinden niet alleen de verloren stad Atlantis maar ook een schrikwekkende nieuwe vijand…

[imdb id=”tt0374455″]

Stargate Universe (2009-2011)

Miljoenen jaren geleden stuurden “The Ancients”, de bouwers van het Stargate-netwerk een schip de ruimte in met de bedoeling om op honderden planeten in verschillende universums Stargates te plaatsten. Uiteindelijk zouden zij dan via de Stargate naar dit schip terugkeren om wetenschappelijk onderzoek te doen. Zover is het echter nooit gekomen omdat “The Ancients” inmiddels opgestegen waren naar een ander niveau van bewustzijn.

Op Aarde ontdekt Dr. Nicolas Rush hoe hij de negende chevron van de Stargate moet activeren. Dit zou uitgetest worden op de Icarus-basis op een andere planeet omwille van de energie die ervoor nodig is.

Wanneer de Icarus-basis wordt aangevallen en iedereen geëvacueerd moet worden ziet dokter Rush zijn kans en activeert hij de negende chevron op de Stargate.

De geëvacueerden komen hierdoor terecht op de Destiny, het schip dat miljoenen jaren geleden door “The Ancients” werd uitgezonden, en moeten er noodgewongen samen een nieuw leven starten omdat  er niet voldoende energie is om terug te keren…

[imdb id=”tt1286039″]

Meer weten?

Officiële website