Stargate

Stargate is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1994. Aanvankelijk vond men geen filmstudio die de film wou financieren omdat iedereen op dat moment van mening was dat science fiction geen geld meer opbracht. De film werd uiteindelijk gefinancierd door Studio Canal en wordt nog steeds gezien als een klassieker in zijn genre.

Geschiedenis

Roland Emmerich, de regisseur van Stargate, bedacht in zijn studietijd een verhaal over een ruimteschip dat begraven lag onder de drie grote piramides van Gizeh in Egypte. Dean Devlin, de producent en medeschrijver van Stargate, wilde daarentegen al jaren een film maken in het genre van Lawrence of Arabia maar tegen de achtergrond van een andere planeet. Door het bundelen van hun ideeën is de film Stargate tot stand gekomen.

Verhaal en personages

Het verhaal begint in het jaar 1928. Bij een opgraving in Gizeh, Egypte wordt onder een dikke laag dekstenen een mysterieus rond voorwerp met vreemde inscripties gevonden. Jarenlang probeert men de inscripties zonder succes te ontcijferen. In 1994 wordt egyptoloog Daniel Jackson gerecruteerd en hij slaagt erin de vreemde tekens te ontcijferen. Het mysterieuze voorwerp blijkt een buitenaards portaal te zijn waarmee je op enkele ogenblikken naar een andere planeet kan reizen. De Amerikaanse luchtmacht stuurt kolonel Jack O’ Neill en Daniel Jackson samen met een team op onderzoek uit…

De hoofdrollen werden vertolkt door Kurt Russell (colonel Jack O’Neill ), James Spader (Dr. Jackson) en Jaye Davidson (Ra). Voor de rol van Ra was Emmerich oorspronkelijk op zoek naar een oude wijze man, maar tijdens zijn zoektocht werd hij door producent Mario Kassar gewezen op de jonge acteur Jaye Davidson. Davidson had net een Oscarnominatie gekregen voor zijn prestaties in de film “The Crying Game” en paste volgens Kassar door zijn jonge en androgyne uitstraling perfect in de rol van Ra.

Deze film was de basis voor de Stargate – franchise die bestaat uit de TV-series Stargate SG-1, Stargate Atlantis en Stargate Universe.

[imdb id=”tt0111282″]