Star Wars

Star Wars  was oorspronkelijk een trilogie die begon bij “episode IV”. Met die aanduiding wou maker George Lucas aangeven dat ervoor ook al veel plaatsvond, en dat we hier midden in het verhaal gezogen werden. Deze oorlog tussen de sterren maakte van namen zoals “Luke Skywalker”, “Darth Vader” en “Yoda” namen die iedereen gewoon herkent. Star Wars ontketende, mede door de fantastische Lucasfilm een heuse revolutie.

star-destroyer-side

Star Wars kwam in de bioscopen in 1977 toen Star Trek werkend was aan een revival van de originele serie, wat dan uitdraaide in “Star Trek: the motion picture”. Het was een tijdperk waar S.F. het grote doek veroverde, 10 jaar na “2001: A Space Odyssey”.

Een beetje geschiedenis

darth-vaderStar Wars: A new hope (episode IV) kreeg al snel 2 opvolgers: “Star Wars: the empire strikes back (episode V)” (1980) en “Star Wars: the return of the Jedi (episode VI)” (1983). Daarmee was de originele trilogie een feit.

In 1999 blies George Star Wars terug leven in met een (zogezegd?) al ooit in het verleden uitgewerkte prequel-serie (Episode I,II en III). Zo leerde een heel nieuwe generatie Luke Skywalker, Darth Vader en Yoda ‘opnieuw’ kennen. In resp. 1999, 2002 en 2005 zagen “The phantom menace (episode I)”, “Attack of the clones (episode II)” en “the revenge of the Sith (episode III)” het levenslicht.

Door deze revival onderging ook de originele trilogie regelmatig een herwerking: beter geluid door het medium (THX kon nu ook thuis), maar ook extra computereffecten werden toegevoegd.

Verhaal en personages

maxreboStar Wars vertelde initieel het levensverhaal van Luke Skywalker, die –door een ongelukkig toeval– in de strijd tussen het duistere Empire en de Rebellion terecht komt. Aansluitend bij de rebellen vecht hij zo, samen met de robots C3PO en R2-D2, Han Solo en prinses Leia, in een epische veldslag tegen het Empire van Darth Vader. In latere films komen we te weten dat Darth Vader eigenlijk de vader, Anakin Skywalker, van Luke was. Tijdens zijn strijd groeit Luke meer en meer als Jedi, de ridder met het lichtzwaard, strijdend voor het goede. jabbaIn zijn ontdekkingstocht doorheen het universum komt hij met vele iconische vrienden én vijanden in aanraking.
Denk maar aan de Wookie Chewbacca, de duistere Emperor met z’n donkere krachten, de ‘maffiabaas’ Jabba The Hutt, en natuurlijk de immer wijze Jedi-meester Yoda. Die laatste helpt hem als leermeester om de goede kant van “the Force” te leren kennen. Star Wars is echt een “ridderverhaal in de sterren”, waarin je ook veelvuldig elementen uit de Amerikaanse Navy en Airforce tegenkomt.

De later gemaakte 3 prequelfilms geven dan weer het leven van Anakin Skywalker weer, en hoe hij langzaam naar de duistere kant van “the Force” afzakt en Darth Vader wordt.

Star Wars 4-5-6 in 30 minuten

Samengevat eens kijken waar Star Wars 4, 5 en 6 over gingen?R2D2 en C3PO vatten het graag voor je samen! In dit filmpje van 30 minuten vliegen we even terug door het universum van Luke, Leia, Yoda en Darth Vader van A long time ago

 

Star Wars 7, 8 en 9

Star Wars The Force Awakens (spoilers)

rey-skywalker-star-wars-7Ondertussen verscheen Star Wars The Force Awakens (Episode VII) al en weten we weer wat meer over het Star Wars universum. Ook in nummertje 7 blijven we trouw aan het credo van Star Wars: het ontdekken van het leven van Luke Skywalker, in al z’n facetten. Waar we in de prequels z’n vader volgden (Anakin Skywalker en later Darth Vader), in 4,5 en 6 z’n eigen avonturen, kunnen we gerust Star Wars The Force Awakens beter benoemen als “Star Wars 7: The Search for Luke Skywalker” waar hij de fakkel doorgeeft aan de volgende generatie. In deze 30 jaar nà de val van het Galactische Rijk is de grote afwezige immers Luke Skywalker. Hij zou zich ergens teruggetrokken hebben na het traumatische voorval van een leerling verloren te hebben aan de Dark Side. Heel nummertje 7 draait immers om het vinden van de “wegenkaart naar Luke”. Meest onthullende feit is dat we weer meer te weten komen over de Skywalker stamboom:

  • Han Solo en Lei Organa “Skywalker” Solo zijn getrouwd, hebben een kind gekregen (Ben Solo, mogelijk genoemd naar Obiwan “Ben” Kenobi) en Ben werd leerling van Luke. Echter, Luke kon niet verhinderen dat hij z’n grootvader, Anakin “Darth Vader” Skywalker, ging bewonderen en de donkere zijde van de Force leuker vond. Zo werd Kylo Ren geboren, de anti-Luke Skywalker, de nieuwe identiteit van Ben Solo.
  • Een mysterieuze vrouwelijk personage verschijnt op het toneel. Rey. Gedurende het verhaal vernemen we dat ze door haar ouders werd achtergelaten op een miserabel planeetje Jakku. Ze heeft echter Jedi-krachten dus kan enkel maar afstammen van de laatste 2 overgebleven Jedi’s in de galaxy: Luke of Leia. De logische gok is dat zij de (geheime) dochter is van Luke, waar Han & Leia ongewild zorgden voor haar nemesis, Kylo “Ben Solo” Ren.

Star Wars VIII & IX?

Meer info voegen we toe eens die gekend is.

Meer lezen?

Wikipedia

Officiële Star Wars website

 

[imdb id=”tt2488496″]