Star Trek: the five year mission – een aanrader!

We hebben het getest: een spelletje in het Star Trek universum. En wat voor een: eindelijk eens een spel waar je het samen opneemt… tegen de kaarten!

Coöperatief dobbelstenen plaatsen

Star Trek: Five Year Mission is een coöperatieve dobbelsteenspel voor 3-7 spelers die de rol van bemanningsleden van de USS Enterprise (uit de originele Star Trek-serie) of de USS Enterprise-D (van Star Trek: The Next Generation) aannemen. Elk bemanningslid heeft een andere speciale kracht en deze zijn elk verschillend en handig/uniek op hun eigen manier.

Enterprise goes ‘boom’?

In de rol van Starfleet officieren proberen de spelers samen een reeks blauwe (makkelijke), geel (medium) en rode (moeilijke) Alerts op te lossen om punten te scoren, waarbij een van de zes verschillende moeilijkheidsgraden overwonnen moet worden. Je hebt natuurlijk niet eeuwig de tijd: maximaal 5 tegenslagen en… de Enterprise ontploft. Spelers proberen, door dobbelstenen op de juiste plaatsen te gebruiken, de schade te minimaliseren of missies op te lossen.

Unieke situaties

Af en toe heb je dringende missies tegen tijd, “prime directives” die je onmiddelijk moet oplossen of… zelfs met communicatieproblemen samenwerken. Een van de kaarten verbiedt je immers -tot deze opgelost is- om te praten! Plezier verzekerd!

Zelf getest

We hebben zelf de proef op de som genomen: de handleiding leest makkelijk, de kaartjes draaien is logisch en samen vormen ze het bordspel-speelveld. We merken wel dat je minimaal met vier moet zijn om het leuk te maken. Vijf is nog leuker. Genieten alom, en je hebt de keuze om in de huid van Kirk & co te kruipen of die van Picard & trawanten. Zelf hadden we nog een Star Trek Soundtrack op de achtergrond opgezet van “The Best of Both Worlds” en dat maakte alles nog echter.

Een spelletje duurt niet zo lang, maar toch al makkelijk 30  à 45 minuten. Hangt allemaal natuurlijk af van je “moeilijkheidsniveau” waarop je speelt (hoeveel punten je moet halen). We merken echt bij de hogere moeilijkheidsgraden dat je snel dichter en dichter bij de rand van het verliezen komt. Echt wel op de rand van je stoel op dat moment!

Wil Wheaton

Ook Wil Wheaton, “Wesley Crusher” uit ST:TNG, heeft het bordspel in z’n Youtube-vodcast getest. Hieronder kan je het in geuren en kleuren bekijken. Zelfs de grootste Wesley-hater kan het niet ontkennen: dit spel ziet er leuk uit, en het is het ook.

 

Interesse?

Het spel is te koop op grote websites zoals Amazon (.de o.a.) en kost ong. rond de 40 euro.

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!