Star Trek: Picard

In 2020 kwam er met “Star Trek: Picard” een logische volgende stap na “Star Trek: The Next Generation” met Patrick Stewart als Admiral Jean-Luc Picard wederom in de hoofdrol.

Voor wie de ganse hype niet snapt: logisch als je nooit kennismaakte met “TNG” of “Next Gen” zoals de serie uit eind jaren ’80 vaak afgekort wordt. Hier alvast wat informatie, zo spoilervrij mogelijk, en een handige referentie met dank aan TNG.

Plot Picard

We beperken ons tot het minimum wat nodig is: we maken terug kennis met Jean-Luc Picard, 20 jaar na wat er allemaal gebeurde in Star Trek: Nemesis, de 10e Star Trek-film.

In die 10e film “Nemesis” draaide het verhaal rond de tweelingplaneten Romulus en Remus, thuisbasis van de Romulans en de onderdrukte Remans. In deze film komt de androïde levensvorm Lieutenant-Commander Data om het leven, terwijl men ook zijn ‘broer’ B-4 (nvdr. “before”) terugvindt als een hoop wisselstukken.

In deze nieuwe serie ontdekken we nu wat er 20 jaar verder in deze verhaal- en tijdslijn gebeurt en waarom Picard terug van stal gehaald wordt (of zelf . Meer proberen we niet te vertellen, maar wie meer wil weten (let op: spoilers) kan de gekende trailers hieronder bekijken. Lancering: 23 januari 2020

Official trailer

(Comicon, veel spoilers)

 

Hoe kan je naar Star Trek: Picard kijken in België?

Heel eenvoudig: ook al is het een Amerikaanse aangelegenheid op dit moment, Star Trek: Picard is wel te bewonderen op “Amazon Prime”. Wie een iPhone, iPad of Apple TV heeft, kan gewoon de app downloaden op dat toestel, en ook Android-bezitters kunnen hetzelfde. Of kijk gewoon in je browser op je laptop. Alles over Star Trek: Picard op Amazon Prime vind je hier.

Als je slim bent, wacht je tot het 1e seizoen gedaan is, neem je de 30 dagen gratis (en stop je op tijd het ‘abonnement’) en binge je lekker deze machtige Star Trek-serie!

 

Eerste ervaringen: de 1e aflevering

Deeltje zonder spoilers

De 1e aflevering was kort gezegd veel te snel gedaan. Je krijgt echt waar voor je geld. Het voelt aan als een film, een groots opgezet iets, waarin de serie voor en door en met Patrick Stewart als Captain Picard is geschreven. Dat geeft zoveel echtheid. We kijken echt uit naar aflevering 2 en volgende.

… en hier komen de spoilers.

Picard (de serie) zit goed in elkaar. Ik laat de detailbesprekingen over aan alle YouTubers onder ons, met hieronder al wat leuke voorbeelden, tot nitpicking toe. Hier schrijf ik alvast mijn 1e indrukken neer.

Bij het bekijken van de trailers had ik eigenlijk 3 dingen die ik vreesde:

  • dat Star Trek: Picard de continuïteit van het Star Trek-universum zou overhoop gooien,
  • dat de guest appearances ongeloofwaardig zouden zijn door het verouderingsproces van de acteurs
  • dat het té “Netflixy” zou zijn.

Bij het screenen viel me alvast op dat het allemaal wel goed doordacht is geweest. Misschien dankzij de executive producers?

Continuïteit

Neen, Star Trek: Picard is niet ‘alien’ aan het Star Trek-universum, maar breit er lekker op verder. Zo proberen ze zelfs plot holes te dichten. Wanneer Spock terugreist in de tijd met een ontploffende supernova bij Romulus in “Star Trek” uit 2009, splitst hij de tijdlijn. Hier in Picard is dit gewoonweg deel van de plot, waar we erkennen dat in deze hoofdtijdlijn waarin we nu verderwerken, de supernova plaatsvindt. Go Spock! Heerlijk.

Guest appearances: cool

  • Picard is Picard gebleven. Wat ouder, maar zowel Picard als Stewart werden evenveel ouder.
  •  Brent Spiner als Data is wél ongeloofwaardig. Brent kreeg er enkele kilootjes bij, ook in het gezicht, heel ongeloofwaardig voor een androïde, ook al kon die verouderingsroutines toevoegen. Echter, godzijdank merk je in het verhaal dat Data enkel in de verbeelding van Picard voorkomt, en dus kan dit puur zijn verbeelding zijn, die Data ouder maakte, net zoals zichzelf. Data draagt trouwens ook goedkoper lijkende uniformen. Verder ligt B4 nog mooi in een schuif te rusten in het Daystrom Institute…

Nu nog uitkijken naar Riker (en in seizoen 2: Guinan!)

Te ‘Netflixy’: neen

Neen, de technologie is niet zoals in Star Trek: Discovery. Tot op heden is er inderdaad een technologisch verschil te merken met TNG, maar je bent hier ook 1) “buiten Starfleet” (dus gewone ‘commerciële particuliere’ technologie, buiten het ‘militaire’ Starfleet) en 2) er is met heel de technologische aversie (door de synthetics) een andere technologie dominant gaan worden. Toch blijven replicators hetzelfde, overleeft de LCARS-interface en lijkt alles wat minder “gepolijst” dan in TNG. Mits enige leap of faith geloofwaardig. 3e keer “oef”.

En voor de fans…

 

 

 

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!