Star Trek gadgets

Wie Star Trek ooit bekeken heeft, moet de grote aantallen gadgets die de officieren bij zich dragen hebben opgemerkt. We zetten even de bekendste technologie die in deze knappe serie voorkomt, op een rijtje.

Technologie

De voorwerpen variëren van de straalgeweertjes (phasers) tot aan de communicatietoestelletjes die niet groter zijn dan de hedendaagse gsm’s. Andere typische Star Trek-technologie is te vinden in een alom presente computeraanwezigheid, hologrammen, 3D-entertainment, en de transporteur die je in enkele seconden van hier naar ginder ’beamt’. In hoeverre zijn de ideeën van de bedenkers van Star Trek gadgets en technologie nu eigenlijk realistisch? Naast bekende sciencefiction schrijvers, zoals Isaac Asimov, hebben veel wetenschappers beroemde theorieën ontleend aan Star Trek. Onder andere bekende natuurkundigen zoals Robert W. Bussard, Stephen Hawking en Werner Heisenberg zijn verbonden aan de set van Star Trek. Een aantal van de technologieën uit het Star Trek universum behoren inmiddels niet meer tot het rijk der fabelen.

De transporter

Dit toestel kan in de serie mensen of materiaal over onmetelijk verre afstanden verplaatsen door de stof eerst naar energie om te zetten. Vervolgens wordt alles op precies dezelfde manier neergezet op de doellocatie. Dit klinkt misschien nogal vergezocht, maar in een laboratorium aan de universiteit van Innsbruck is men erin geslaagd een foton, een elementair deeltje licht, te ’transporteren’. Dit mag dan nog niet meteen een mens zijn, maar toch wordt de wetenschapsfictie hier langzaamaan een feit.

spock-transporting

Materie en anti-materie

Het ruimteschip de Enterprise loopt niet op conventionele brandstoffen, maar maakt gebruik van materie/anti-materie annihilatie. Hiervoor wordt antimaterie in contact gebracht met materie, wat voor een grote hoeveelheid energie zorgt. Dit gebeurt in de ‘Warp Core’ op de Enterprise. (zie de afbeelding bovenaan dit artikel) Wie Het Bernini Mysterie van Dan Brown heeft gelezen weet dat een gigantische ontploffing hiervan het gevolg kan zijn. In Star Trek worden zogenaamde ‘dilithiumkristallen’ gebruikt om de gevaarlijke chemische reactie te controleren. Wetenschappers nemen aan dat voor elk deeltje in het universum ergens een ‘anti-deeltje’ bestaat. In Zwitserland is men bij CERN (het wetenschappelijke laboratorium voor kernonderzoek in Genève) bezig om met hun beroemde deeltjesversneller minuscule hoeveelheden anti-materie te maken. Als CERN er ook in slaagt de ‘dilithiumkristallen’ van Star Trek te vinden, zou anti-materie de schone energie van de toekomst kunnen worden.

Data

Aan boord van de vernieuwde Enterprise in Star Trek: The Next Generation loopt de androïde Data rond. Deze mensachtige robot heeft de droom ooit echt mens te worden. Onze huidige robots kunnen op nog geen enkele wijze tippen aan hun fictieve tegenhanger. Robots zoals Sony’s ‘Qrio’ of Honda’s ‘Asimo’ zijn echter een stap in deze richting.

Gadgets

De Hypospray

star-trek-hypospray-24thIn dezelfde spin-off gebruikt de dokter een toestelletje dat door simpel contact met de huid, stoffen in het lichaam van de patiënt brengt en zo naalden overbodig maakt. Het Amerikaanse leger heeft deze technologie inmiddels al geëvenaard. Met de zogenaamde ‘naaldenvrije jet-injecties’ worden medicijnen makkelijk en zonder contact met bloed op een hygiënische manier ingebracht. Een hele stap voorwaarts! Helaas staat deze technologie nog in zijn kinderschoenen en betreft het in de realiteit slechts het indienen van simpele vaccins. Daarnaast is de Amerikaanse methode jammer genoeg nog niet zo pijnloos als die in Star Trek.

 

De Tricorder

Dit apparaat meet omgevingsvariabelen en slaat deze op. Een Canadese fan vond dit zo knap dat hij prompt een realistisch equivalent bouwde dat lichtintensiteiten, bepaalde golflengten, temperatuur, vochtigheid en andere biologische parameters kon meten en noemde het hebbedingetje Tricorder Mark-1. Wijlen Gene Roddenberry had in zijn testament expliciet vermeld dat “als technologie uit Star Trek ooit werkelijkheid zou worden, de uitvinder recht had om de naam te gebruiken.” Over een vooruitziende blik gesproken!

Meer…

Zin gekregen in meer Star Trek-technologie te leren kennen?

Bekijk Star Trek eens! De moeite waard!