Star Trek 50 years – 50 jaar rondvliegen met de Enterprise

Al 50 jaar gaat Star Trek mee, 50 jaar “Boldly go where no man has gone before”. Tijd om eens terug te kijken naar de wereld van Kirk, Spock, Picard en Sisko en co.

logo-star-trek-50

50 jaar geleden

We schrijven dit hier neer als een heuse geschiedenis, want het verhaaltje van ‘sterretje trek’ begint officieel in 1965, toen bedenker Gene Roddenberry een manier zocht om de maatschappijkritiek van zijn tijd een weg naar het kleine scherm te doen vinden. Toen wijlen Gene Roddenberry Star Trek bedacht, vierden de westerns hoogtij. Oorspronkelijk wou hij een verhaal vertellen waarin menselijke thema’s aangekaart werden en de menselijke culturen zouden getoond worden. De helden van het verhaal zouden rondzweven in een luchtballon à la Jules Verne. De luchtballon werd al snel vervangen door een ruimteschip en de verschillende landen met interessante culturen werden planeten. De eerste ‘echte’ aflevering, getiteld “Where No Man Has Gone Before”, haalde op 8 september 1966 het TV-scherm dankzij Paramount en NBC.

In 1968, amper 3 jaar in zijn 5- jaar durende missie, werd de Enterprise echter uit de ether geplukt, en was het gedaan met “te gaan naar plaatsen waar nog nooit iemand geweest is”.

Lees verder in de 1e paragraaf van ons Star Trek artikel

Next Generation

jean-luc-picardEind jaren tachtig is het zo ver: de wereld, nu vreugdevol S.F. omarmend dankzij Alien en Battlestar Galactica, is klaar voor een nieuwe Trek: “Star Trek: The Next Generation” heet de eerste spinoff en zal zich, net als zijn voorganger, afspelen aan boord van de Enterprise, maar nu de luxe-editie die niet moet onderdoen voor de Q.E. II… Kapitein Picard, vertolkt door Shakespeareveteraan Patrick Stewart leidt de nieuwe mensheid een nog grotere ruimte in, vergeven van technische speeltjes. “NextGen” voorspelt vele technologische evoluties, die we nu kennen: een iPad, flat screens, …

Lees verder in de 3e paragraaf van ons Star Trek artikel

Spin-offs

Naast The Next Generation ontstonden er in de jaren ’90 nog meer spin-offs: Star Trek Voyager & Star Trek Deep Space Nine vullen de leegte voor de Star Trek-fan. Ook een iets minder goed gelukte serie ‘Enterprise’ gaat 4 seizoenen mee begin jaren 2000.

Nieuwe horizon: films

Star Trek maakte al 10 films toen nummertje 11 eigenlijk terug nummertje 1 werd: een nieuwe cast toont in een hedendaags jasje van J.J. Abrams hoe Star Trek terug actueel kan zijn.

De laatste incarnatie, Star Trek Beyond, draait nu nog in de cinemazalen, en scoort hoog: Star Trek is van zijn geekerig
imago af en is terug leuk entertainment. J.J. Heeft de weg geplaveid naar terug een nieuwe crew voor nogmaals 50 jaar(?). Tijdens deze film echter, die zelf een eerbetoon maakt aan het overlijden van de originele Spock (Leonard Nimoy), valt nog een dode te betreuren. De ‘nieuwe’ Chekov (Anton Yelchin) is niet meer: ook deze acteur overlijdt. Toch is het Beyond die Star Trek terug een niveau hoger tilt. De nieuwe Kirk vervangt de oude Kirk met dezelfde maniertjes, Scotty is weer zijn gewoonlijke mirakelman-zelve, en Bones & de nieuwe Spock zitten met het heen-en-weer gemopper weer op eenzelfde lijn. De crew is terug samen, klaar voor grootse avonturen en “To boldly go where no one has gone before…”

Lees meer over Star Trek Beyond (mogelijke spoilers)

Meer weten?

Alles weten wat we bij SF47 schreven over Star Trek

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!