SpaceX gaat naar Mars

Tijdens een livestream deed Elon Musk uit de doeken hoe hij met zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX een missie naar Mars wil realiseren. Daarvoor werkt hij aan een nieuw ruimteschip en een nieuwe raket.

SpaceX

De raket en het ruimteschip zijn veel groter dan de Falcon 9 van SpaceX, die in totaal 122 meter hoog zullen zijn. De huidige Falcon 9 is namelijk momenteel 70 meter groot.

De raket zal het ruimteschip op koers brengen en vervolgens terugkeren naar de aarde, waar ze weer moet landen op het lanceerplatform. Het is de bedoeling dat de raket daar een brandstoftanker ophaalt om weer naar het ruimteschip te brengen. Herbruik dus en in stapjes…

Recycleren

Voor een snelle en betaalbare ontwikkeling van commerciële ruimtevaart zijn de herbruikbare onderdelen essentieel. Wanneer mensen naar Mars zouden worden gezonden met oude methodes als bij het Apollo-ruimtevaartprogramma, zou dat 10 miljard dollar per persoon kosten. Musk wil dat bedrag beperken tot 200.000 dollar per persoon. Dat wil hij doen door de lanceringsraket en de brandstoftank voortdurend te herbruiken om verschillende ruimteschepen naar Mars te lanceren.

Testen

Eerder dit jaar, op 1 september, ging het mis bij de lancering van de SpaceX. De Falcon-raket explodeerde tijdens een routinetest. Het ging om een onbemande raket, niemand raakte gewond. De raket zou een satelliet in de ruimte brengen die Facebook wilde gebruiken om de kwaliteit van het internet in Afrika te verbeteren. Het ruimtebedrijf van Elon Musk is al sinds 2002 bezig met de ontwikkeling van raketten en ruimtecapsules. Er zal dus, voor een ritje naar Mars, nog veel moeten getest worden. Toch, in 2018 zou een onbemande vlucht naar Mars plaatsvinden. In 2023 zouden we de eerste Marsvluchten mogen verwachten. Vrij snel dus. Kandidaten? :)

1000 schepen

Musk voorspelt dat er uiteindelijk duizend ruimteschepen in een baan rond de aarde zullen zijn, die beurtelings van brandstof worden voorzien en worden voorbereid op een reis naar Mars. Die vluchten moeten naast allerlei voorraad zo’n 100 tot 300 passagiers per vlucht vervoeren. Door duizend ruimteschepen te gebruiken en met inachtneming van de posities van Mars een de aarde, duurt het volgens Musk veertig tot honderd jaar om een miljoen mensen naar de planeet te krijgen. Dat aantal rekent hij als minimum voor een zelfvoorzienende beschaving.

Heart of gold

Het eerste schip dat naar Mars vliegt wil Musk Heart of Gold noemen, de naam van een ruimteschip uit het science fiction-boek & -film A Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!