SETI@Home

SETI@Home, een project met radio-ruimtetelescopen aan de universiteit van Berkeley, zoekt al sinds 1999 naar signalen van intelligente beschavingen. Ook SF47 zoekt mee door wat computerkracht aan SETI af te staan.

Update: op dit moment ging het SETI@Home-project in “overwinteringsmodus” waar ze zelf al (onze) data als enthousiaste bijdragers analyseren. Meewerken is dus tijdelijk even niet meer mogelijk. Toch laten we de informatie hieronder online staan voor een later tijdstip. 

SF47 zoekt, samen met miljoenen andere mensen en verenigingen in deze wereld, naar “leven in het universum”. Aliens zijn volgens de Drake-vergelijking geen verzinsel maar een zekerheid. De truuk is enkel ze te vinden. Ook jij kan meedoen!

Hoe werkt het?

Een grote radiotelescoop in Puerto Rico, bij het Arecibo Radio Observatory, “luistert” al sinds 1998 naar intelligente signalen in de ruimte. Dit levert natuurlijk hopen “data” op, die geanalyseerd moet worden. The Search for Extra-Terrestrial Intelligence (SETI) is eigenlijk zoeken naar een speld in een hooiberg. Hoe meer we kunnen helpen, hoe beter dus!

Het SETI@home project is gestart op 17 May 1999, SETI@home is hoogstwaarschijnlijk het meest ambitieuze ‘distributed processing’ project ooit! Het project maakt gebruikt van ongebruikte computerkracht van miljoenen computers over de hele wereld om blokken SETI data te analyseren. Deelnemers (jij dus) downloaden een screensaver-achtig programma van de SETI@home website en krijgen regelmatig een klein blokje gegevens (een 300kb groot, da’s ongeveer de grootte van het fotobestand bovenaan deze pagina). Dat blokje worden op de computer van de deelnemer geanalyseerd, gebruik makend van de gebruikers ongebruikte computerkracht. De computer zal in het pakketje langs kosmisch ruis gaan zoeken naar patronen van buitenaardse intelligentie. Wanneer je dus jouw PC of Mac niét gebruikt, help je de wetenschap vooruit, mooi toch?

Meedoen met SETI@Home?

Met SETI@home kunnen mensen (al meer dan 1.000.000!) een samenwerken en waarnemingen analyseren. Dit heet distributed computing. Jij kan ook jouw steentje bijdragen, en zelfs het SF47-team vervoegen!

3 eenvoudige stappen om samen met de andere SF’ers naar E.T. te speuren (wie weet vinden wij ‘m wel eerst!)

  • Download vanop deze SETI@home-link: (Linux, Windows of Mac OS X) (tip: voor wie een hele recente computer heeft en geen screensaver ziet na installatie, ga naar deze link en download de laatste versie voor je OS)
  • Installeer volgens de instructies en kies je gebruikersnaam. (tip: gebruik iets wat men herkent, bijvoorbeeld je twitternaam inclusief “@”)
  • Kom bij het SF47-team: je vindt de teamoptie via de “Your Account” optie in de BOINC-software bij “Seti@home” als project, of via deze link: setiathome.berkeley.edu/home.php. Daar log je aan met je e-mailadres & je wachtwoord en kiest onder “community” voor het team “SF47”.

Klaar?  De stats van het SF47-team op Seti@home spreken voor zich alvast…

SETI@Home gratis downloaden