Rogue One: Star Wars 3,5

Voor wie Rogue One nog niet zag: het is een leuke film, met z’n eigen unieke kenmerken. We gaan in dit artikel niéts verraden over de inhoud. Toch beetje spoiler, maar geen pretbederf. Over leuke extraatjes…


Dit artikel bevat geen spoilers over het verhaal. Enkel wat leuke extraatjes in de nieuwste Star Wars: Rogue One


Eigen stijl

Rogue One heeft echt, ten opzichte van de Star Wars films 1 tot en met 7, een eigen stijl: zo heb je een idee dat de camera meer “in de hand wordt gehouden” omdat hij wat schud, en zijn er ook wat oudere filters soms gebruikt. Rogue One heeft ook géén Star Wars-logo in het begin en ook géén “crawl”: de typische gele letters die de opening van een Star Wars-film kenmerken. Het is ook een tussenfilm, eentje “buiten de serie”, en dat merk je. Rogue One is gemaakt voor de mama’s en de papa’s die opgegroeid zijn met Star Wars, en zo weer gouden tijden herbeleven. Zij trekken zo hun kinderen mee naar de cinema en de Star Wars-merchandisingmachine draait weer op volle toeren…

rogue-one-logo

Waar plaatsen?

Zonder het ganse plot te verraden, buiten wat je al kon opsteken uit de trailers, zit Rogue One comfortabel genesteld tussen “Star Wars III: Revenge of the Sith” en “Star Wars IV: A new hope”. Je mag ‘m gerust Star Wars drie-en-half noemen. Immers, het verhaal legt mooi de basis voor wat Star Wars IV als verhaal heeft. Ze hebben zelfs de moeite getroost om wat ‘toevalsfoutjes’ uit nummertje 4 te verklaren. Want zeg toch zelf, dat in A New Hope Luke zomaar met 1 raak schot een Death Star kan opblazen, da’s toch wel net iéts té toevallig?

Leuke extra’s

Grand Moff Tarkin

grand-moff-tarkin-cgi-rogue-oneJe zou het hem niet geven, maar een dode acteur kan verdomme nog wel goed acteren. Immers, Grand Moff Tarkin, je weet wel, de oerbritse ‘baas’ van de Death Star in nummertje IV, vertolkt door Peter Cushing, is niet meer. In Episode drie-en-half is het dan ook een digitale versie met goeie samples en wat bijgevoegde extra dialoog. Mooie poging, toch soms lijken de ogen wat ‘doods’. De technologie is al ver gevorderd, maar toch nog niet optimaal.

 

R2D2 & C3PO

r2d2Ook R2D2 en C3PO maken heel even een cameo. Het is naar hen uitkijken op de rebellenbasis. Verder is hen geen rol toebedeeld, en logisch ook als je denkt waar dit zich afspeelt.

Han Solo

Deze leuke schelm is niet te zien in Rogue One, maar toch aanwezig “in spirit”. De grappige robot K2SO zegt immers het alomgekende zinnetje van hem: “I got a bad feeling about this”, net voor ze een complex binnendringen. Beetje gelijkend met de scène op de forest moon of Endor in Star Wars VI.

Darth Vader

darth-vaderDarth Vader is dan wel weer even aanwezig in deze film. We krijgen weer een extra kant van hem te zien. Toch vinden we de acteerprestatie minder overtuigend: ondanks het feit dat James Earl Jones weer de stem voor z’n rekening neemt, is de man-in-het-pak niet David Prowse, maar een andere acteur. Deze doet minder de “over-acting” van Prowse, waarmee Vader iets minder zichzelf lijkt ten midden van de lava.

Princess Leia

Een kleine cameo is tot slot ook voorbehouden voor de prinses, waarmee de link gelegd wordt naar Star Wars IV: A New Hope. Ook zij is, net zoals Tarkin, computer-gegenereerd.

Rogue One of niet?

Nog niet gaan kijken? Een aanradertje deze film, maar onthou: het is een “tussenfilm” en niet echt deel van het grote Star  Wars-verhaal. Toch het bekijken waard en één van de betere films van 2016.

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!