Richard Dean Anderson in België!

Voor wie het nog niet weet: Richard Dean Anderson, meneer “MacGyver” of Colonel/General O’Neill uit Stargate SG-1, komt voor FACTS naar België. Alle info zetten we even op een rijtje.

Richard Dean Anderson

Richard Dean Anderson begon bescheiden. In 1976 starte hij in wat Amerikaanse soap-series, maar dé rol waar we hem van kennen hier in België is die van vredelievende probleemoplosser MacGyver. Vanaf de midden jaren ’80 tot begin jaren ’90 sierde hij onze kleine TV-schermen voor wekelijks als een menselijk Zwitsers zakmes de Phoenix Foundation te helpen met het oplossen van problemen.

Later verscheen hij nog in enkele minder bekende films zoals Through the Eyes of a Killer (1992), Pandora’s Clock (1996), en Firehouse (1997)

Z’n grote terugkeer als lieveling van het TV-scherm kwam er met Stargate SG-1, de serie-opvolger van de in 1994 gereleasde vrij unieke film “Stargate”. Ook in alle spin-offs van de Stargate-serie neemt hij de rol op van Major Jack O’Neill, Kolonel en dan later Lieutenant General Jack O’Neill.

Colonel Jack O’Neill

jack-jonathan-jack-oneillKolonel Jonathan J. “Jack” O’Neill vindt z’n oorsprong in de film Stargate. Het personage werd dan voor de serie door Anderson vertolkt, waar de filmversie door Kurt Russel vertolkt werd. Enkel hij en Daniel Jackson als personage komen in alle filmversies en series van Stargate voor.

In het begin is Jack O’Neill een stijve hark, maar langzamerhand komt hij los. Grapjes worden een deel van Jack. Andere personages durven ook wel eens naar MacGyver verwijzen. In het begin is Jack de teamleader van SG-1 als eliteteam, nadien neemt hij de leiding over van het ganse Stargate Command, in opvolging van General Hammond, knap geportretteerd door de betreurde Don S. Davis.

In seizoen 9 & 10 van SG-1 wil de acteur wel even persoonlijke tijd hebben om bij z’n dochter te zijn en verklaren de filmmakers de afweizgheid van Jack door zijn postje bij het Department of Homeworld Security.

Dat het Jack O’Neill/Anderson-verhaaltje werkte bewijst het feit dat Anderson 8 opeenvolgende Saturn Awards voor beste acteur op televisie nominaties kreeg tussen 1998 en 2005, met winst in 1999.

MacGyver

MacGyverMacGyver was, net zoals The A-Team, een actieserie uit de jaren ’80. Aan het roer stond onder andere Henry Winkler (“The Fonz” uit “Happy Days”) De show volgt een unieke vorm van geheim agent, Angus MacGyver die als probleemoplosser allerhande de Phoenix Foundation vooruit helpt. Door zijn kennis van chemie, wetenschap allerhande en praktische truukjes weet hij altijd wel een antwoord te vinden op elke situatie. Samen met het altijd presente Zwitsers zakmes zoekt hij constant naar een niet-geweldadige oplossing zonder wapens te hoeven gebruiken.

FACTS

Richard Dean Anderson komt dit jaar dus naar België en zal aanwezig zijn op FACTS (F.A.C.T.S.) als beurs. Hij zal er in panels zetelen, handtekeningen uitdelen en fotosessies doen. Richard zal op beide dagen van de lente-editie van FACTS aanwezig zijn. Meer informatie over dit gebeuren via de links hieronder.

Meer weten?

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!