Red Dwarf

Red Dwarf is echt niet gewoon. De show herbergt humor, parodie en toch blijft hij zichzelf. Een originele Britse Science Fiction-serie op een budget, maar het kijken waard…

It’s cold outside
There’s no kind of atmosphere
I’m all alone, more or less
Let me fly far away from here
Fun, Fun, Fun, in the Sun, Sun, Sun
I want to lie shipwrecked and comatose
Drinking fresh mango juice
Goldfish shoals, nibbling at my toes
Fun, Fun, Fun in the Sun, Sun, Sun
Fun, Fun, Fun in the Sun, Sun, Sun

Voor wie dit niet herkent, dit zijn de woorden van het thema-muziekje van de komische SF-serie “Red Dwarf”, en daarmee merk je ook dat de toon al gezet is: Red Dwarf is een Science Fiction-Serie, maar neemt zichzelf niet al te serieus… Maar daarvoor moeten we misschien even de personages uitleggen.

Plot

De 10-seizoenen (!) durende serie draait om Dave Lister, die werkt aan boord van het mijnschip “Red Dwarf”. Hij neemt tegen de reglementen van het schip een kat mee aan boord. Voor straf moet hij in de stasekamer opgesloten worden. Natuurlijk gebeurt er dan een “klein ongelukje”… De computer probeert het hele zootje te redden, maar pas na 3 miljoen jaar is het schip weer leefbaar en kan de computer Lister ontdooien. Lister is de laatste mens aan boord van het schip, en mogelijk zelfs de laatste mens in het universum. Het gezelschap van Lister wordt een hologram van Arnold Rimmer, het bemanningslid waar Lister het meest contact mee had vroeger. (en ook het meest een haat/liefde-verhouding mee heeft, met de nadruk op “haat”) Ook de nakomeling van de kat van Lister, nu een humanoïde kat, The Cat, voegt zich bij het trio. Tot slot is er de robot Kryten die de show steelt als een klunzige vierkante butlerversie à la C3PO.

Humor

Zoals Wikipedia het omschrijft: “Red Dwarf bevat veel typische sitcomelementen, zoals een groep van onhandige individuen die samenleven in een kleine ruimte, en om beurten tonen hoe lui, laf of onhandig ze zijn. Tevens komen er veel sarcastische dialogen in de serie voor. Met dat alles staat Red Dwarf lijnrecht tegenover de onverschrokken ruimteverkenners die men doorgaans in een sciencefictionserie aantreft.” Dat is zéker geen leugen. Plat Brits, met de het nodige sarcasme en andere vormen van humor en vol van parodieën op andere Sci-Fi-series kan Red Dwarf iedereen wel  bekoren. Zo zie je in een aflevering ergens de Borg uit Star Trek de revue passeren, zijn er parodieën op Terminator, Star Wars en Robocop, maar eveneens passeren westerns à la “High Noon” de revue.

Een knappe show-op-budget die je dag wat vrolijker kan maken!

Meer weten?

Officiële website

Wikipedia

 [imdb id=”tt0094535″]