Paul

Een echte kijktip voor wie zich Science Fiction-fan durft noemen: “Paul”, de SF-film van Simon “Scotty” Pegg.

Paul is een Brits-Amerikaanse sciencefiction-comedyfilm (2011) van Simon Pegg en Nick Frost. De belangrijkste acteurs zijn Pegg en Frost zelf, plus Seth Rogen als stemacteur van alien Paul. De film bevat talloze subtiele verwijzingen naar science fiction, met name naar films uit dit genre van (voornamelijk) Steven Spielberg.

Plot

Voor de plot moet je het niet doen: Simon & Nick zijn 2 cartoonisten Graeme en Clive die samen een roadtrip maken in Amerika langs alles geeky & alien-alike: Comic Con, de befaamde UFO-“brievenbus” en andere plaatsen waar ooit aliens gespot zijn. FACTS in Amerika met UFO-hype dus. Ongewild komen ze zo echter Paul tegen, een typisch “grey” alien dat een dikke 60 jaar geleden hier op aarde per toeval gecrashed is. Hij is echter meer mens en kent meer van ons dan de 2 cartoonisten. Hij rookt, drinkt, praat Engels en helpt 1 van de 2 zelfs aan een liefje. Verder kan hij zich onzichtbaar maken, gedachten overbrengen en wonden genezen. Natuurlijk wordt hij nagezeten door een van de “Men in Black” en nog 2 politieagenten, terwijl hij met het tweetal in een woonwagen doorheen Amerika trekt. Meer plot gaan we niet verraden, want zo dik is het plot niet, maar wel super-komisch. Wie Pegg z’n filmstijl kent, weet waar hij aan toe is.

Referenties

De film zit echt boordevol referenties. Zo parkeren ze achter een bord zoals de DeLorean in Back to the Future, is de échte Steven Spielberg te horen in een cameo op een luidspreker, hoor je Han Solo-achtige referenties zoals “Boring conversation anyway” alvorens ze de telefoon stukschieten, of wordt E.T. even wat belachelijk gemaakt. Wie een basis aan SF-kennis heeft, herként alvast een heel aantal subtiele -en minder subtiele- referenties. Want zeg nu zelf: Klingon spreken, Devil’s Tower uit ‘Close Encounters of the Third Kind‘ en openlijk Mulder uit de X-files aanhalen kan je nu moeilijk “subtiel” noemen.

(meer referenties? Zelfs Wikipedia somt ze voor je op! (let op: spoilers))

Bekijken!

Deze film is te bekijken dankzij het Belgische aanbod van Netflix en staat garant voor bijna 2 uur filmplezier. Ondanks de IMDB-score van “maar” 7/10 is dit een écht aangenaam filmpje op regenachtige dagen.

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!