Ontdek de Hyperspace Mountain

Wie vandaag de dag Disneyland Parijs eens binnenloopt, kan er niet aan ontsnappen: overal is dit magisch land doorspekt met Star Wars, zo ook de getweakte Space Mountain II-rollercoaster.

Op dit moment is het nog steeds “Season of The Force” in het magische land daar in Frankrijk. Vorig jaar trokken we al eens naar daar, met bespreking en al, maar nu zoomen we even in op 1 attractie die toch wel een mooie transformatie onderging: de “HyperSpace Mountain”.

Even vergelijken

De originele attractie

Space Mountain was eigenlijk niet het oorspronkelijke plan van Walt Disney Imagineering. Het concept hield eigenlijk een vulkaan in, wat de stukken magma verklaren die in Discoveryland verspreid liggen. Dit zou beter aansluiten bij het verhaal Vingt mille lieues sous les mers (Nederlands: Twintigduizend mijlen onder zee) door Jules Verne. De onderzeeër die zich naast Space Mountain: Mission 2 bevindt is er ook restant van. Wegens een geldtekort heeft Disney dit concept moeten afwijzen. Er is toen iets goedkopers uit de bus gekomen, namelijk een darkride-rollercoaster. Ook zou Space Mountain: Mission 2 eerst een andere naam hebben, namelijk Discovery Mountain. Vlak voor de opening is het plan gewijzigd, daarom zie je rond Space Mountain nog steeds logo’s met DM erop staan.

Hieronder zie je een 3D-simulatie (geen echt beeldmateriaal) van hoe de rollercoasterbaan ongeveer gaat (met de originele soundtrack) – het geeft een idee hoe het er zou uitzien mochten ze alle lichten aandoen in de donkere rollercoaster. Het helpt je te oriënteren bij onderstaand Hyperspace-filmpje.

 

Hyperspace!

Vanaf 2015 hebben enkele van de Space Mountains een Star Wars-overlay gekregen, onder de noemer Star Wars Hyperspace Mountain. De attractie kreeg een nieuwe verhaallijn, waarin bezoekers van de attractie naar de planeet Jakku worden gestuurd om daar de First Order te verjagen. Dit wordt hen in de wachtrij verteld aan de hand van een videoboodschap van admiraal Ackbar. (in Parijs echter: een Franstalig gebrabbel, sorry guys!) Tijdens de rit zelf zijn enkele videoprojecties te zien waarin verschillende luchtschepen van “the Empire” worden beschoten, maar waar ook de achtbaankarretjes zelf beschoten lijken te worden. Natuurlijk landt je terug met de historische woorden “May the force be with you.”…

Hieronder het promofilmpje…

 

Eigen ervaringen

Natuurlijk is SF47 dit even zélf gaan uittesten. Opvallend is dat de buitenkant (in tegenstelling tot andere Hyperspace Mountains) nog altijd héél Jules Verne aandoet en niet gewijzigd werd. In de rit echter, zelfs van in de wachtrij, werd wél het een en het ander aangepast: van wachtfilmpjes tot mooie graphics van Star Wars-ruimtetuigen allerhande.

De rollercoaster-karretjes (of het parcours) blijven ongewijzigd. Wel kregen ze stevigere beugels (waarmee je je vastklikt) die wel wat gewenning vragen bij instappen. Je zit er wel heel wat vaster in. Langs de darkride rollercoaster zie je nu sterren voorbijzoeven, en regelmatig lasers op je afkomen (lichteffecten, geen echte lasers) alsook projecties van tie fighters of een star destroyer. De rollercoaster “pauzeert” schijnbaar even bij deze momenten. Een grote plus is natuurlijk de ruimte ingeschoten worden met de Star Wars soundtrack “vollen bak” in de oren, wat de sfeer echt wel bevorderd. Nadeeltje is dat de intensiteit van de projecties (en de sterretjes) t.o.v. de originele attractie veel donkerder is. Ander nadeel: doe dit alsjeblief eens in het Engels… Maar ja, Frankrijk zal Frankrijk blijven zeker?

En zo zou het eruitzien mocht je in de rit zitten. Natuurlijk geven camera’s met al hun geschok en donkere beelden nooit goed weer hoé het écht is, maar je krijgt een idee. Let wel: dit is niét Disneyland Parijs, maar “een” Hyperspace Mountain. Bekijk vanaf de 2e minuut de attractie zelf, niet het exterieur. 

En terug naar Mission 2

Star Wars Hyperspace Mountain in het Disneyland Park in Parijs zal eind 2018 terug plaatsmaken voor Space Mountain: Mission 2 wanneer de festiviteiten in verband met de 25ste verjaardag van het park worden beëindigd. Nog snel -als echte Star Wars-fan- nog dit jaar naar Disney?

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!