NASA wilt de zon aanraken

In de zomer van 2018 staat bij de NASA de lancering van de Parker Solar Probe op het programma. De sonde zal dan beginnen aan een meer dan zes jaar durende reis om de zon te bereiken. Eens aangekomen zal de sonde dichter bij de zon komen dan ooit tevoren…

Venus

Om de in juiste positie te geraken zal gebruik gemaakt worden van de zwaartekracht van de planeet Venus. De sonde zal Venus niet minder dan 7 keer dicht naderen, voor het laatst in 2024 wanneer daarmee dus de laatste rechte lijn van de reis zal ingezet worden.

De zon aanraken?

In de ruimte is terminologie relatief. Wanneer men spreekt van de zon te zullen aanraken, mag je dat niet al te letterlijk nemen. Een vorige sonde, de Helios 2, die gelanceerd werd in 1976 naderde de zon tot op 43 miljoen kilometer. Met de Parker Solar Probe hoopt de NASA de zon te naderen tot 6,4 miljoen kilometer, een heel stuk dichter dan de Helios 2 en dus, in galactische termen, zo goed als aanraken.

Op deze afstand zal de sonde temperaturen van meer dan 1400 graden Celsius moeten weerstaan terwijl ze haar lading op kamertemperatuur houdt. De sonde zal hierbij dus een temperatuur en een straling moeten weerstaan die nog geen enkel ander ruimtetuig heeft weerstaan.

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg toegang tot alle informatie!