Muziek maestro! SF-soundtrack op z’n best!

We realiseren het ons niet altijd, maar films, en zeker Science Fiction films, hebben mooie soundtracks. De klassieke muziek van deze tijd.

Als je mensen vraagt om een liedje uit een film te neuriën of te fluiten, kom je regelmatig wel Indiana Jones of Lord Of The Rings tegen, maar veelal zal er wel een Star Wars of Star Trek-deuntje tussenzitten. Componisten zoals John Williams, James Horner, Hans Zimmer en David Arnold zijn echt de Mozarts en Bachs van deze eeuw.

 

Soundtrack

De bijdrage van geluid of muziek bij een scène lijkt eerst triviaal, maar eens je ze weghaalt, merk je pas hoeveel ze tot de sfeer (en dus ook de film) bijdragen. Veelal is de muziek niet accidenteel (zo even ter ondersteuning van een actie) maar zelfs van epische proporties, met eigen thema’s en heel sprekend op zich. Zo wordt de muziek ook apart te appreciëren. De soundtrack hangt samen, een waardig geheel.

Het valt pas op als je eens Youtube afschuimt naar orkest-uitvoeringen van bekende Sci-Fi-muziek. We zetten even een paar filmpjes op een rijtje, de moeite waard om te bekijken. Van grote orchestrale bijdrages tot Flash Mob-toestanden met een knipoog.

In concert

Michael Giacchino

Als je Michael Giacchino ziet staan, denken de meeste mensen “Huh?”. Als je dit echter aanvult met “Star Trek Into Darkness, de ‘2e nieuwe Star Trek film'” dan is het van “Ahaaaaa!”. Michael toonde zich in Wenen van z’n beste kant, en hier kan je vol genieten van een suite van muziek uit deze film. Een toppertje!

 

John Williams

Een legende in filmmuziekland is John Williams, en dan zeker z’n werk voor Star Wars. Het Poolse orkest Stanisław Moniuszko School of Music Symphony Orchestra uit Bielsko Biała geeft hier een meesterlijke renditie van wat historische SF-muziek

 

David Arnold

Een film zal er (voor mij) altijd bovenuitsteken en dat is “Stargate” uit 1994. Een mengelmoes van Sci-Fi, Egyptische Mythologie en een verdomd mooie soundtrack. Hoewel David Arnold ook bekend is van o.a. soundtrack voor meer dan 5 James Bond films, de hit-serie Sherlock en véél ander werk, blijft Stargate toch een hoogtepunt.

 

Hans Zimmer

Hans Zimmer is zéker geen onbekende. Hij schreef zeer mooie epische muziek zoals The Lion King, Gladiator,  Pearl Harbor, Crimson Tide maar ook Inception, Interstellar, The Da Vinci Code en The Dark Knight (rises). Regelmatig hoor je wel z’n handtekening (“boooommm”) in z’n muziek, en de stijl herken je. Zimmer is uniek en heerlijk om naar te luisteren.

Hier het bewijs dat een orkest, zoals voor Interstellar, soms ook in een een kleine behuizing kan zitten…

 

… Flash mob?

Wat gebeurt er ten slotte als je een arme trompettist op straat een muntje zou geven? En wat heeft dat met Darth Vader te maken?