Matrix

The Matrix is een driedelig Science-Fiction epos van de gebroers Wachowski. In de Matrix houden de machines de mensen bezig, terwijl ze verdergaan met hun boosaardig plan en de aarde overheersen…

De wereld is een ingewikkelde illusie die in stand wordt gehouden door machines met kunstmatige intelligentie. Neo, Trinity en Morpheus strijden om de mensheid te bevrijden.

The Matrix

In 1999 kwam de 1e Matrix-film uit. Computerhacker Neo kampt al jaren lang met het gevoel dat er iets niet klopt in het leven. Hij wordt benaderd door Morpheus, die hem confronteert met de werkelijkheid: de wereld is totaal verwaarloosd en wordt gedomineerd door kunstmatige intelligentie. De wereld zoals iedereen die kent is een computergesimuleerde werkelijkheid, waaraan de mensen zijn gekoppeld om ze levend onder controle te houden. Morpheus denkt dat Neo uitverkoren is om de strijd aan te binden met de onderdrukkers.

still-of-keanu-reeves-and-carrie-anne-moss-in-the-matrix-1999

Eerst werd ‘The Matrix’ een gigantisch succes dat uitgroeide tot een ware hype. Toen ontving de film ook nog eens vier Oscars. In de hoofdrollen zien we Keanu Reeves (‘Speed’, ‘The Devil’s Advocate’) en Lawrence Fishburne (‘Just Cause’, ‘Event Horizon’).

Reloaded

In 2003 volgde al snel een vervolg: The Matrix Reloaded. De machines hebben de locatie van Zion, de laatste menselijke stad, gevonden. De enige hoop voor de rebellen is The Keymaker, een man met toegang tot alle deuren naar de machinewereld. Hij wordt echter bewaakt door The Twins, een duo dat kan verdwijnen en verschijnen als geesten. Agent Smith kan zich inmiddels als een virus in The Matrix vermenigvuldigen, wat de zoektocht voor Neo, Trinity en Morpheus bemoeilijkt.

Revolutions

In datzelfde jaar, 2003, volgde ook het “einde” van de Matrix-trilogie: in dit laatste hoofdstuk uit de Matrix trilogie, leidt de lange strijd die de rebellen voor hun vrijheid voeren, tot een laatste explosieve veldslag. Terwijl het leger van de machines de totale vernietiging van Zion nastreeft, maken haar burgers zich op voor een agressieve verdediging. Maar kunnen ze de meedogenloze zwerm Sentinels lang genoeg van zich afhouden om Neo de kans te geven zijn krachten volledig te benutten en de oorlog te beëindigen?

matrix-reloaded

 

Meer?

  • Leuk weetje: In 2005 werd door fans een editie gemaakt die Reloaded en Revolutions tot één film maakte: The Matrix Dezionized. De belangrijkste wijzigingen waren dat het hele verhaal over Zion uit de films gelaten werd. Deze in 2006 door CBB Group op internet verspreide editie kreeg wisselende kritieken maar werd geroemd voor het faninitiatief.
  • Verder is er nog de “Animatrix”, een serie kortfilmpjes met de Matrix als thema. Je kan ze vinden op o.a. www.intothematrix.com