Een legende is niet meer: Stephen Hawking

De Britse natuurkundige en kosmoloog Stephen Hawking (76) is vandaag overleden in zijn woonplaats Cambridge. Hawking was naast een van de grootste wetenschappers in zijn veld ook een begeesterde verteller, die miljoenen wist te interesseren in ingewikkelde natuurkundige materie.

Zijn dood werd bekendgemaakt door zijn kinderen, Lucy, Robert en Tim. “We zijn diepbedroefd dat onze geliefde vader vandaag is overleden. Hij was een groot wetenschapper en een buitengewone man, wiens werk en nalatenschap vele jaren zullen voortleven. Zijn moed en volharding en zijn genialiteit en humor inspireerden mensen over de hele wereld.” Hij zei ooit: ‘Het universum zou niet veel voorstellen als het niet de plek was waar de mensen van wie je houdt wonen.’.

ALS

De professor overleed vreedzaam in zijn slaap thuis in het Britse Cambridge. De in Oxford geboren astrofysicus leed aan de neurologische ziekte ALS. Hij kon uitsluitend met een spraakcomputer communiceren en bewoog zich al tientallen jaren per rolstoel voort. De aandoening werd vastgesteld in 1963, toen hij 21 jaar oud was. Artsen gaven hem toen hooguit 2 jaar.

Klare uitleg

Hawking hield zich bezig met zwarte gaten, het heelal en kosmologie. Hij publiceerde in 1988 het boek ‘A brief history of time’, waarvan meer dan tien miljoen exemplaren werden verkocht. Daarin legde Hawking op een toegankelijke manier de volledige geschiedenis van het gehele universum uit, vanaf de oerknal. Het boek werd een bestseller. Ook zijn er de ontelbare programma’s op TV waarin hij alles klaar en duidelijk uitlegt, ook voor de leek.

 

 

In 2014 verscheen over het leven van Hawking de film ‘The Theory Of Everything’.

 

 

Zelf heeft de wetenschapper ook een aantal tv-optredens gemaakt, zo verscheen hij een aantal keer in de populaire comedyserie ‘The Big Bang Theory’, maar ook in SF zoals Star Trek: The Next Generation en zelfs cartoons zoals The Simpsons.

 

 

Waar Stephen persoonlijk een van m’n helden was in de wetenschap, zal hij door de ganse gemeenschap -en SF-fans- zwaar gemist worden.