Kroniek van Oderan

In ons Nederlands taalgebied wordt er niet al te veel Science Fiction geschreven. Toch is Peter Swart hierop de uitzondering. Met de Kroniek van Oderan gaan we samen op een interstellaire missie…

Kroniek

kroniek-oderan-boek-coverWe schrijven 1999. Rond de ster Upsilon Andromeda ontdekt men een planeet die vrij goed op de Aarde lijkt. Wanneer we enkele tientallen jaren verder zijn, beslist men een missie te ondernemen naar deze nieuwe planeet, die meer Aarde-achtig is dan wel gedacht. Met de “Kroniek van Oderan” volgen we de verschillende missieleden, die elk op hun eigen manier het verhaal vertellen van hun expeditie naar daar. Het boek is dus niet alleen een leuk hebbeding voor SF-liefhebbers, maar vertelt ook meer over de omstandigheden en de relaties tussen de bemanningsleden onderling.

Als we het met iets moeten vergelijken, en je wil niet het woord ‘logs’ gebruiken, kan je best de analogie met Facebook aanhalen: iedereen vertelt z’n eigen verhaaltje, net als Facebook-posts zodat het boek uniek lezen wordt. Je merkt ook de interesses van de auteur erin doorschemeren. Je ziet het ook in de schrijfstijl: niet de technologie of exotische androids staan centraal, maar de mens. Hoe reageer je op immers op stressvolle situaties, relaties in een kleinere omgeving of extreme omstandigheden?

Peter Swart

Zelf als medisch psycholoog verbonden aan een kankerinstituut en na een carrière in het onderwijs is hij een ware duizendpoot met unieke inzichten én bezigheden: schrijven, muziek en tekenen zijn Peter Swart niet vreemd. Uitdaging genoeg dus voor een interview met deze SF-auteur. Hadden we al gezegd dat hij ook SF47-lid is?

SF47: Beste Peter, stel jezelf eens even voor.

Peter: Ik ben 57 jaar, heb een partner en 2 kinderen, we wonen in Maassluis, in Nederland, de plaats waar ook auteur Maarten ’t Hart geboren en getogen is. Mijn zoon Jan heeft trouwens de cover en de illustraties bij Kroniek van Oderan gemaakt. Ik ben psycholoog van beroep en werk in een kankerinstituut in Rotterdam. Best pittig werk, ik heb dan ook een sterke behoefte aan uitlaatkleppen en vind die in het schrijven, muziek, striptekenen en schaken. Ik speel gitaar en toetsen en ben nogal blijven hangen in de symfonische rock van de 70-er jaren. Ik heb 4 cd’s in eigen beheer gemaakt in dat genre en laat me daarin onder andere inspireren door dromen en verhalen, vooral uit het fantasy en SF-genre. Zo heb ik onder andere muziek gemaakt op gedichten uit ‘In de ban van de ring’ van Tolkien en werd daarna teruggefloten door de rechthebbenden. Toen heeft iemand voor mij de teksten helemaal moeten aanpassen. Mijn albums zijn trouwens te beluisteren op Spotify en Bandcamp.

SF47: Hoe ben je ooit met schrijven begonnen? Wat sprak je er ook in aan?

peter-swartPeter: Er is altijd wel een drang geweest om te schrijven, maar pas met Kroniek van Oderan werd het serieus. Het moet zeker meer dan 10 jaar geleden geweest zijn dat ik daaraan begonnen ben. Ik werkte toen pas in het onderwijs en had opeens een superlange zomervakantie. We gingen met de kinderen naar mijn schoonouders in Frankrijk en daar zat ik dan in de tuin… Haha, waar je schoonouders al niet goed voor kunnen zijn. Ik ben toen gewoon maar eens begonnen, ’s ochtends schrijven en ’s middags tijdens het hardlopen verzinnen hoe het verder zou gaan. De opzet van Kroniek van Oderan met die korte dagelijkse verslagen komt daar waarschijnlijk vandaan. Ik heb dit jaren zo volgehouden en het gekke is dat niemand ooit vroeg ‘wat ben je toch allemaal aan het doen?’ Maar ik ben ze daar dankbaar voor, dus er was ook helemaal geen druk, gewoon lekker fantaseren, wegdromen naar een andere wereld en proberen daar iets moois van te maken. De enigen die van Oderan wisten waren mijn kinderen, daar durfde ik het wel tegen te vertellen. En zoon Jan, die van de cover, tekende toen al fanatiek en vroeg aan mij ‘wat gebeurt er nu?’ en dan ging hij dat tekenen. En dan sloeg zijn fantasie op hol en verschenen er monsters in zijn tekeningen, die het boek nooit gehaald hebben, haha.

SF47: Waarom schrijf je Science Fiction, geen eenvoudige keuze?

Peter: Ik ben opgegroeid met het werk van Tolkien en dan valt al de latere fantasy een beetje tegen. Mijn vader had boeken van Jack Vance en die vond ik prachtig, Vance kan in 2 bladzijden een heel planetenstelsel beschrijven en dan weet je meteen alles van de politieke verhoudingen en de bizarre gewoonten van de diverse volkeren. Later heb ik op 2 cd’s muziek gemaakt op basis van een SF-verhaal, waaronder één met onze toenmalige band Morphosis en hiernaar wordt trouwens verwezen in het boek.

“Ik zal onbewust ook wel beïnvloed zijn door Star Trek en vond het basisidee van een groep mensen die een onbekende planeet bezoekt prachtig: er ligt een hele wereld voor je open en je mag hem zelf gaan invullen.”

Wat me hielp om dit zélf te gaan schrijven was ook wel dat ik geen boek ken dat dit simpele gegeven echt uitwerkt, ze zullen er wel zijn, maar ik ken ze niet.

SF47: Science Fiction & Nederlands, lukt dat?

Peter: Tja, waarom niet? Nu heb ik geloof ik nog nooit een SF-boek van een Nederlander of Belg gelezen, dus misschien past het ook niet zo bij elkaar. Ik heb in het begin wel wat zitten worstelen met de namen. Ik wilde geen Amerikaans avontuur, dus zocht naar meer internationaal klinkende namen, hoewel de meesten dan toch wel weer Engels zijn geworden. Professor Vanderburg is trouwens misschien wel van Belgische komaf! Mijn dochter Sara heeft het boek net uit en pas op het eind viel haar op dat de naam van Martin Black enige verwantschap met mijn eigen naam heeft. Hij is ook nog eens psycholoog, haha.

SF47: Buiten Science Fiction schrijven, welke SF-films of -series kan je wel smaken?

Peter: Ik vond de eerste Alien film grandioos, weet nog precies dat ik die als jonge puber in de bioscoop zag. Misschien komt daar ook wel de fascinatie met bizarre levensvormen vandaan. De oorspronkelijke Star Trek op televisie vond ik geweldig, de latere heb ik nooit zo gevolgd. Afgelopen jaar hebben mijn vrouw en ik op Netflix Battlestar Galactica helemaal bekeken en ook dat vond ik fantastisch. Van Star Wars heb ik ooit de eerste film gezien, maar de hele hype is aan mij voorbij gegaan.

SF47: Toen je de Kroniek van Oderan schreef, had je vast en zeker wel een passage die je graag geschreven hebt. Wat was ze & waarom?

Peter: Dan denk ik aan de eerste confrontatie met het monster uit het meer. De uitdaging om iets bizars te schrijven, maar dan op zo’n manier dat het ook weer heel geloofwaardig is, binnen het verhaal dan. En de aanval vanuit de lucht met de paarse stralen was voor mij ook bijzonder, want dat heb ik in mijn jeugd letterlijk zo gedroomd.

“Mooi hoe een droom uit het verleden in te passen en ook dat weer heel geloofwaardig in woorden proberen om te zetten.”

Daarnaast beleef ik heel veel plezier aan het schrijven van de ‘gewone’ dingen, zoals een gesprek met een kop koffie erbij met her en der een luchtige toon. Nou ja, en zo’n prikkelende scène waarbij de dames naakt het meer inspringen is natuurlijk erg leuk om te doen, dan heb ik tijdens het bedenken en opschrijven helemaal naar mijn zin.

SF47: Als we een achtergrondmuziekje zouden moeten opzetten tijdens het lezen van je boek, wat zou je dan aanraden? Je mag gerust enkele passages highlighten.

Peter: Dit vind ik een erg leuke vraag, omdat ikzelf in de muziek zit en ik zelf ook altijd  iets moois opzet als ik lees (zo is Tolkien voor mij gekoppeld aan ‘The Snow Goose’ van Camel en Ollie B. Bommel van Marten Toonder aan Led Zeppelin, wat op zich een belachelijke combinatie is natuurlijk). Als ik schrijf zet ik trouwens steevast het album ‘Moonmadness’ van Camel op, die muziek helpt me om direct in het verhaal te komen en geconcentreerd te zijn. Die kan ik dus zeker aanraden, net als hun werk ‘The Snow Goose’. Maar voor wie het aandurft: denk eens aan mijn eigen album ‘Rofloré’, dat is bijna helemaal instrumentaal en is gebaseerd op een SF-verhaal, geschreven door mijn goede vriend Peter van der Laan. Te beluisteren op Spotify en Bandcamp.

SF47: Heb je nog plannen voor boeken? Wat mogen we verwachten?

Het tweede deel van Kroniek van Oderan ligt al klaar op zolder en ik ben aan het schrijven in het derde deel en dat zal waarschijnlijk het slotdeel worden. Al kan ik me voorstellen dat ik er daarna voor mezelf mee verder ga, want Oderan zit nu al zolang in mijn hoofd, dat ik me geen leven zonder de planeet en de hoofdpersonen kan indenken.

SF47: Wat lees je zelf het liefst?

Peter: Oh, dat is van alles. Ik grijp altijd terug op Tolkien, Jack Vance lees ik graag, maar ook thrillers, zoals die van jullie Pieter Aspe. Ik ga denk ik binnenkort ook eens iets van Steven Bogaerts lezen, haha. Ik ben verknocht aan de Bob Evers-jeugdboeken van Willy van der Heide en aan de Bommel-saga van Marten Toonder. Nederlandse literatuur lees ik ook, mijn favorieten zijn Maarten ’t Hart en Maarten Biesheuvel.

SF47 Tot slot, wat goed SF-advies voor onze leden?

Peter: Poeh… ik denk dat de meeste leden beter op de hoogte zullen zijn van de moderne SF dan ikzelf. Dus dan toch maar Jack Vance, verhalen als ‘De zoon van de boom’ of ‘De huizen van Iszm’ lezen onder de kerstboom…

Meer info?

  • Kroniek van Oderan is te koop bij o.a. Bol.com en Boekscout voor ong. 20 à 24 euro naargelang de verkoopssite.
  • Meer over het boek kan je ook vinden op de website van de auteur op peterswart.nl – ook de muziek die Peter aanhaalde in het interview, vind je daar, of o.a. op Bandcamp.