Knight Rider

Knight Rider, of voor de Franstaligen onder ons K2000, is een serie over een zwarte superauto K.I.T.T. en z’n bestuurder Michael Knight. Met supertechnologie bestrijdt deze ‘lone ranger’ Michael Knight het kwade…

Knight Rider is zo’n jaren ’80 serie waar je aan kan twijfelen of het Science Fiction is of niet. Samen met series zoals Airwolf, Viper, Blue Thunder, Streethawk en The Highwayman, gebruiken ze hoogtechnologische auto’s en futuristische wapens om het kwade op de Amerikaanse wegen te bestrijden. Science als in “wetenschap” en fictie…

david-hasselhoff

Michael Knight

Alles begint bij Michael Knight, een fictief personage dat ontstaat wanneer Michael Long neergeschoten wordt en voor dood achtergelaten wordt. Een gelijkaardig plot vind je bij “Robocop“. Via de mensen van FLAG, een flauw acroniem voor  de “Foundationf for Law And Government”, wordt hij de piloot van hun zwarte superauto, de échte ster van de show. Wie denkt dat Michael Knight bekend voorkomt, herinnert zich mogelijk de acteur David Hasselhoff uit de (latere) serie Baywatch…

Vanaf dat moment is het leven voor Michael ene grote rollercoaster: op zoek naar avontuur, gesteund door Bonnie als technieker en Miles als beheerder voor FLAG, en als het vuur wat te heet wordt onder de voeten? Praat in je horloge, net zoals tegen Siri op je Apple Watch en K.I.T.T. komt je redden!

KITT

De zwarte Pontiac Trans-Am Firebird (uit 1982) met het supersonische interieur is de ware superheld in ons verhaal. De “Knight Industries Two Thousand”, K.I.T.T. (oftewel KITT), moest met al z’n technologie en A.I. z’n bestuurder beschermen in z’n missie tegen het kwade. Met z’n grappige computerstem (magistraal gespeeld door William Daniels) is hij de reden waarom iedereen naar de show keek. Ook het rode heen-en-weer bewegende lampje op de motorkap, de scanner, is een icoon op zich. (Serie-bedenker Glenn (A.) Larson exporteerde het rode scannertje ook naar z’n andere series: elke cylon uit “Battlestar Galactica” loopt er immers ook mee rond, en zelfs in de serie “The A-team” zit er een cylon met zo’n heen- en weer dansend lichtje…)

kitt-car

 

Muziek

Naast bekend om z’n clichés, is Knight Rider ook bekend om z’n introdeuntje. Het werd meermaals herbruikt en geremixed, maar in z’n originele setting blijft het toch het mooist.

 

Stu Phillips maakte nog meer iconische seriemuziek, dikwijls in combo met Glen Larson. Zo passeerde de muziek van Battlestar Galactica, Buck Rogers, Knight Rider en vele anderen door z’n handen.

kitt-steven
Onze voorzitter in K.I.T.T.

Sequels

Van de orignele serie, die van 1982 ot 1986 liep, zijn er ook opvolgers. Zo heb je in 1997 de serie “Team Knight Rider”, nadien kwam er de TV-film Knight Rider 2000 die eigenlijk als (gefaalde) pilootfilm moest dienen van een nieuwe serie met KITT-in-een-nieuw-lijf. Ook de serie Knight Rider 2008, losjes gebaseerd op de originele serie maar compleet anders, kwam niet echt van de grond. Er zijn nog meer versies van deze originele classic, maar daarvoor verwijzen we je graag naar elders.

Meer weten?

Knight Rider Online (Fan site met meer details)

Wikipedia over Knight Rider

Wikipedia over K.I.T.T.

Wikipedia over William Daniels