Kerbal Space Program

Hou je van de ruimte? Hou je van ontdekken? Hou je van ontwerpen? Dan is Kerbal Space Program het spel voor jou!

Kerbal Space Program is een 3D-sandbox waarin je een ruimteschip moet maken en dan daarmee mag rondvliegen, ontdekken en zelfs neerstorten als je dat zou willen, met alle schattige mannetjes erin genaamd Kerbals. Gelukkig vinden ze dat zelf niet erg…

Wat

In Kerbal Space Program heb je een heel zonnestelsel te verkennen. Er zijn 7 planeten met de meeste hun eigen maan/manen en elk uniek op zijn eigen manier: Moho, Eve, Kerbin, Duna, Dres, Jool, Eeloo. De planeet waar je op start, Kerbin, heeft twee manen waar je het meest naartoe zal gaan: Mün en Minmus. Wat je op deze satellieten kan doen is zeer gevarieerd. Je kan grondstoffen mijnen, het oppervlak verkennen in een rover, (op bepaalde) met een vliegtuigje rondvliegen, onwaarschijnlijk stomme hilarische dingen (zoals een dappere Kerbal op de top van een berg zetten en met een ruimtetuig met orbitale snelheid ertegen botsen) en nog veel meer…
Er zijn 3 verschillende gamemodes: Career mode, Science mode en Sandbox. In Career en Science mode moet je experimenten doen op verschillende locaties om zo wetenschapspunten te krijgen. Daarmee kan je nieuwe onderdelen voor je ruimtetuigen onderzoeken. Het enig verschil is dat in Career mode je dus geld moet verdienen door missies te doen en in Science mode niet. In Sandbox krijg je gewoon meteen alle onderdelen en upgrades zonder ooit iets te moeten betalen.

 

Realistisch?

Ja! Dat is het simpele antwoord. Kerbal Space Program heeft een realistische physics engine waarin een vliegtuig ontwerpen/vliegen zeer interessant wordt. Het developersteam, Squad, heeft zelfs met NASA samengewerkt om het Asteroid Redirect Mission Protocol toe te voegen aan het spel. Sommige onderdelen zijn dus identiek aan onderdelen die NASA ook gebruikt. Kerbal Space Program gebruikt ook wetenschappelijk formules zoals ‘Thrust-to-weight ratio’, ‘Specific Impulse’ en ‘Delta V’. Als jij dus een papiertje hebt liggen en een rekenmachine kan je met deze formules exact uitrekenen of je raket kan opstijgen, hoever die kan vliegen of wanneer je zonder brandstof zal zitten. Dit is natuurlijk voor de hardcore fans/’wetenschappers’.

Voor iedereen

kerbal-flyingAls casual player is dit een leuk spel waarin je voor een aantal uren veel plezier zal hebben, maar nooit echt grote missies zal uitvoeren zoals een ruimtestation creëren, een basis op een andere planeet hebben of de Career mode volledig uitspelen. Kerbal Space Program is simpel genoeg dat iedereen het kan spelen, maar ook complex genoeg zodat echt late-game grote missies een beetje onderzoek op het internet vraagt. Ik kan Scott Manley en zijn tutorials op Youtube zwaar aanbevelen als je geen probleem hebt met uit te zoeken hoe het spel echt in elkaar zit. Kijk wel uit voor de videos met mods inbegrepen.

Aanrader!

Ikzelf ben een dikke fan van dit spel en heb het gevolgd vanaf zijn alpha-versie en heb al meer dan 200 uur geklokt. Kerbal Space Program kost zo’n 40 EUR, wat een zeer redelijke prijs is vergeleken met de inhoud van het spel. Voor de casual player is het misschien een beetje veel, maar voor de twijfelaars is er nog altijd de gratis demo die je kan downloaden op hun website. Veel ruimteplezier!

Meer info

Officiële website