Ghostbusters

If there’s something strange, in your neighborhood… Who ya gonna call? Ghostbusters!

Ghostbusters

In 1984 zag de 1e Ghostbusters het daglicht. Wie had dan gedacht dat ze geschiedenis zouden schrijven?

Jaren ’80

Ghostbusters is een typisch jaren ’80 product. In essentie een leuke Sci-Fi comedy met matige speciale effecten, typisch voor de tijd. Toch werd het instant-cult vol one-liners. Het leuke aan deze cult-film: de tijd is lief geweest voor Ghostbusters als film en daarmee dat de film, of beter de films, zelfs nu nog gesmaakt kunnen worden.

 

Spoken jagen

Bill Murray, Dan Akroyd en Harold Ramis geven gestalte aan drie parapsychologen die na hun ontslag aan de universiteit hun kennis inzetten om als spokenjagers te gaan werken. Hun eerste opdracht in een hotel verloopt beter dan verwacht, waarna de miserie pas echt begint als de oergod Gozer wenst terug te keren naar de aarde en onze spokenjagers dit moeten voorkomen. Zoals je merkt moet je “voor het verhaal” niet echt naar deze film kijken, maar puur dus voor alle droogkomische opmerkingen zoals we van Akroyd & co gewoon zijn… én de epic theme-song!

If there’s something strange
in your neighborhood
Who ya gonna call?
GHOSTBUSTERS
If there’s something weird
and it don’t look good
Who ya gonna call?
GHOSTBUSTERS
I ain’t afraid of no ghosts
I ain’t afraid of no ghosts

Toevallige cast

slimer-ghostbustersOorspronkelijk hadden Dan Akroyd & Harold Ramis als acteurs voor hun film hun oog laten vallen op John Belushi (maar die stierf), Eddie Murphy (maar die was bezig met Beverly Hills Cop te filmen) en John Candy (maar die was verhinderd). Dan stapten ze maar zelf de film in met Bill Murray en een 4e “gewone” akteur, omdat het anders té komisch zou worden. Wie dit nu zegt, zou geen andere cast kunnen bedenken, maar zo kwamen deze Ghostbusters samen. Dit olijke viertal kan alles aan, en zijn perfect als akteursgroep uitgebalanceerd, zodat alles verkocht kan worden, zelfs een gevecht tegen een onzinnig concept als Stay Puft Marshmallow Man… En alsof dat nog niet genoeg was: wie kan Slimer vergeten?

Ghostbusters II

In 1989, drijvend op het succes van de vorige film, probeerde Columbia Pictures een 2e Ghostbustersfilm te maken. Akroyd & co werden overtuigd weer in de pen te kruipen.

Het plot is samengevat het volgende: onder New York groeit een slijmrivier, gevoed door negatieve emoties, die langzaam maar zeker een groot gevaar begint te betekenen. Onze Ghostbusters moeten terug hun oude activiteiten opnemen om erger te voorkomen.

De film werd goed onthaald, maar minder door critici (so what’s new). Toch blijft het een goeie familie-vriendelijke sequel, maar daarmee is ook alles gezegd.

Ghostbusters 2016

Ook nu in 2016 komt er een nieuwe Ghostbusters uit, met een full-ladies cast. Benieuwd wat deze nieuwe incarnatie in petto heeft. Hier alvast de 1e teaser!

 

Meer info

Officiële webpagina