Futurama

‘Futurama’ is de Sciencefiction animatieserie van de makers van “The Simpsons”. Pizzabezorger Fry vriest zichzelf per ongeluk in (in 1999) en ontdooit pas 1000 jaar later.

In wat ondertussen ‘New New York’ heet, gaat Fry werken bij de koeriersdienst ‘Planet Express’ waar hij samen met de eenogige Leela en robot Bender pakketjes in het hele universum bezorgt. Hun baas Professor Farnsworth vindt altijd weer nieuwe gevaarlijke missies voor het drietal.

Futurama

futurama-benderDe wereld in het jaar 3000 is natuurlijk sterk veranderd: zo zijn robots de normaalste zaak van de wereld en worden beroemdheden uit het verleden in leven gehouden in glazen potten. Richard Nixon regeert bijvoorbeeld al jaren de wereld. Ook is het niet bijzonder opmerkelijk dat Zoidberg, één van Fry’s collega’s een levensgrote kreeft is. En dan heb je natuurlijk nog Bender, een buig-robot met een raar gevoel voor (sarcastische) humor en altijd wel een niet al te legale oplossing achter de hand…

Cultserie

In de Verenigde Staten werden de eerste vijf seizoenen uitgezonden op Fox. Deze liepen van 28 maart 1999 t/m 10 augustus 2003. Na enkele jaren van stilte, werden er tussen 2007 en 2009 vier films geproduceerd voor directe videoverkoop. Deze bleken zo succesvol dat Comedy Central besloot een zesde seizoen te bestellen. ‘Futurama’ loopt nu al zeven seizoenen en is uitgegroeid tot een echte cultserie. De maffe futuristische wereld inclusief de vele verwijzingen naar science fiction-klassiekers en de actualiteit hebben voor een trouwe fanbase voor ‘Futurama’ gezorgd.

Grapjes

Net zoals bij het begin van iedere episode van The Simpsons (bekend om zijn schoolbordgrap en bankgrap), heeft ook Futurama een kenmerkend aspect in zijn openingsgeneriek: telkens wanneer de show begint, verschijnt de naam “Futurama” in beeld met een humoristische ondertitel. Op het eind ziet men een groot tv-scherm waarop een kort fragment uit een klassieke tekenfilm getoond wordt, waarna het Planet Express-schip tegen het scherm botst.

futurama-logo

Meer info

Futurama info op Comedy Central