Firefly

Ook al liep Firefly maar 1 seizoen, het is en blijft een van de iconen in zijn genre. Een aangename mix van Science Fiction, Western en Aziatische invloeden maken dit een geloofwaardig ruimte-epos.

Uniek

Firefly speelt zich af in de verre toekomst (2517) en de mensheid zit zowat overal in het universum. Natuurlijk blijven er dan een hele groep mensen actief over: kopers, verkopers… en smokkelaars. Het handelaarstaaltje is dan ook doorspekt met de  Chinees (Mandarijns), waarin vooral gevloekt wordt. De aangename mix van personages, elk met hun eigen agenda maken van Firefly een uniek bijna documentaire aanvoelende serie. Je ziet er geen Star Wars-achtige aliens in, maar vooral unieke mensen. Alles draait rondom het “vuurvliegjes”-achtig ruimteschip Serenity. De kapitein Mal(colm) Reynolds is de bekendste (Nathan Fillion a.k.a. “Castle”) die niet moet hebben van de autoritaire Alliantie, zelf ooit een vrijheidsstrijder geweest en vol met eigenheden. Zijn crew zijn Zoë en Wash, getrouwd, en resp. ex-gevechtspartner van Mal/XO en piloot aan boord. Jayne is de wapensexpert aan boord, en Kaylee ten slotte de vrouwelijke charmante hoofdmechanicien. Inara heeft haar eigen shuttle’tje vastgekleefd aan Serenity en is een courtisane (laat ons dit gerust een dure hoer noemen, maar met meer standing) en zorgt voor een connectie met hooggeplaatste mensen. Een toevallige passagier, Sheperd Book, is de priester die een lift wil, maar af en toe martial arts bewegingen vertoont? Heel mysterieus. Tot slot is er nog dokter Simon Tam, scheepsarts en op de vlucht van het gezag, samen met zijn zus, River, die een wonderkind is met een duister opleidingsverleden in een of ander onderzoekscentrum.

Take my love, take my land Take me where I cannot stand I don’t care, I’m still free You can’t take the sky from me Take me out to the black Tell them I ain’t comin’ back Burn the land and boil the sea You can’t take the sky from me There’s no place I can be Since I found Serenity But you can’t take the sky from me …

firefly-serenity

Klasse

Firefly met z’n ruimteschip Serenity en mik-mak crew is zalig qua originaliteit: voor het eerst hoorden we geen space-geluiden zoals in Star Trek, je hebt constant een westerngevoel, de setting lijkt heel geloofwaardig, en de personages zijn “menselijk”: je snapt hun bezorgdheden, hun problemen en ze zijn ruwer dan je verwacht in een serie. Neem daarbij de originele muziek, de knappe special effects en het motto van “shoot first, ask questions later”, en je krijgt toffe SF om naar te kijken. Maar waarom werd deze serie dan al na 1 seizoen(tje) afgevoerd?

Exit Firefly?

Met zelfs in 2003 een Emmy voor “Outstanding Special Visual Effects for a Series”, hoe kan een serie dan zo snel afgevoerd worden? Ongelukken met uitzendingen (verkeerde volgorde van de afleveringen, slechte uren,…) zorgde voor lage kijkcijfers. Fans reageerden heftig toen ze afgevoerd werden. Firefly werd echter een DVD-succes. Later kregen we zelfs nog een Firefly-film, Serenity, die bijna zonder extra info wat in de cinema liep in 2005, gaf de fans nog een klein extra momentje en bevestigde dat Firefly een dijk van een serie is.

Meer weten?

Wikipedia

[imdb id=”tt0303461″]