FACTS 2020: (g)een F.A.C.T.S. (in mineur)

De coronacrisis slaat hard om haar heen, zeker in de entertainmentsector. Ook de hoogdag van elke fantasy of SF-fan, het FACTS-weekend, moet eraan geloven.  

Update (06/10/2020)


FACTS liet weten dat het Oktober 2020-evenement compleet GECANCELLED is.


Hun eigen website is op dit moment van schrijven nog niet aangepast, maar de verspreide boodschap op andere kanalen was dat de grote oorzaak de afwezigheid van de handelaars is. Immers, 75% van de handelaarsstands komt vanuit het buitenland, waar door quarantaine-regeling en gesloten grenzen het onmogelijk is voor deze 2 dagen naar België af te zakken. We kijken uit naar 2021.

FACTS: reserveren

FACTS moest in de lente ongewild haar deuren dicht houden dankzij corona. In oktober voorzagen ze open te gaan, weliswaar met een paar wijzigingen. Zo moest je, naast coronaregels te volgen, ook plots je aanwezigheid “reserveren”. Een weekendje FACTS, of zelfs een hele dag is er niet meer bij: je kan je maximaal een halve dag gaan uitleven, met mondmaskertje op. Als we daar corona-evenementsregels bijtellen, van 1.5m afstand houden tot een gangpad-in-één-richting, dan werd het maar een trieste (korte) bedoening voor jou als fan.

Voor de FACTS-crew echter, werd het ook geen lachertje: crowd control, en tussen de 2 timeslots per dag (8:30 – 13:30) en (14:30-19:30) de volledige boel desinfecteren, lijkt me ook geen leuke job. Respect.

Acteurs op FACTS?

Wat er te zien valt op de eerstvolgende FACTS, zullen we moeten afwachten. FACTS spreekt zelf van acteurs en publiekstrekkers te sourcen van eigen bodem. Dat zal ook in 2021 nog wel zo blijven. Nogal wiedes, gezien de draconische maatregelen bij het reizen tussen verschillende landen. We zullen dus niet moeten hopen op bekende superster X of Y uit the USA

Gastenlijst op FACTS

Tickets (voor toekomstige edities?

We weten dat iédereen (ook mensen met gratis toegang) moeten registreren, en dat je lente-editieticket omgezet kan worden (ook nog in de toekomst hopen we). Let wel: doe dit allemaal op voorhand, ginder kan je niets meer regelen. Alles gebeurt immers “op afstand” en/of digitaal.

Meer op facts.be/nl/informatie/tickets/ voor praktische informatie.

En wat met alles daarrond?

Zelf maak ik me niet zo’n zorgen over FACTS als beurs zelf, ze gaan dit wel mooi in handen hebben in toekomstige edities.

Wat me meer zorgen baart is de toéstroom naar de hall met het openbaar vervoer, de wachtrijen voor elk tijdsslot, de mensenmassa die letterlijk ‘rondzwermt’ rondom de hallen. Mogelijk, ondanks verwoede pogingen van Facts als organisatie, kan dit minder corona-proof verlopen dan we wel zouden willen.

Mocht je dus gaan in de nabije toekomst: #BeSafe, en denk aan de gezondheid van jezelf en je medefans.