Doctor Who

Doctor Who is een langlopende (en lees dit maar als “extreem lang lopende”) Britse Science Fiction-serie gemaakt door de BBC. De serie gaat over de tijdreiziger die zich the Doctor noemt.

The Doctor

Hij is zijn thuisplaneet Gallifrey ontvlucht om met zijn tijdmachine door de tijd te reizen en daar het onrecht en het kwaad te bestrijden. Naast telepathische gaven heeft een Time Lord ook de mogelijkheid zichzelf te regenereren als hij sterft, een ‘handig truukje’ om er om de zoveel seizoenen anders uit te zien… De Doctor is de enige overlevende van zijn ras, nadat alle Time Lords zijn gedood in de oorlog met de Daleks. In 2013 begon Peter Capaldi als de twaalfde Doctor.

Tardis?

tardisZijn tijdmachine heet de Tardis (een acroniem voor Time And Relative Dimension In Space) en lijkt van buiten op een blauw politie telefooncel. Oorspronkelijk kon de Tardis van vorm veranderen, maar dit mechanisme is kapot gegaan na een reis naar het jaar 1950. De Tardis is onverwoestbaar en is van binnen veel groter dan van buiten. Dit komt natuurlijk regelmatig terug als grapje. Leuk weetje: Brian Hodgson maakte het geluid van de TARDIS door met zijn moeders huissleutel over een pianosnaar te schrapen.

En verder…

De originele serie liep van 1963 to 1998 op de BBC. In 2005 startte de nieuwe Doctor Who serie, die nu nog loopt. Succesvol als ze is, gaan de Britten erin op. Fans van Doctor Who noemt men “Whovians”.

De schrijvers van Doctor Who, zijn geniaal. Regelmatig bekijk je een seizoen van aparte -licht verwante- episodes, die op “het eind” allemaal samenklikken. Op dat moment ben je zoals de Engelsen zeggen “gobsmacked”. Zelf heb ik de Doctor pas leren kennen in het 5e seizoen van “Doctor Who 2005”, met Amy Pond als de Doctor’s sidekick. (“companion” zoals ze zeggen). Als je ergens wil starten, en dat kàn je met Doctor Who, is dat misschien een goed punt. Deze serie “laat dat gewoon toe”, en je rolt vanzelf het universum is wat ‘heel realistisch’ lijkt om sommige momenten, omdat ze feiten en fictie verweven.

Verder nog even vermelden dat er een spin-off kwam, getiteld “Torchwood”, over een geheime Britse instelling, maar dat is weer een ander verhaal…

Meest recente berichten op SF47 over “Doctor Who“:

Meer weten?

De officiële Doctor Who pagina van de BBC

De Belgische Whovians fanpage

Wikipedia

[imdb id=”tt0436992″]