Divergent, Insurgent & Allegiant

In de nooit aflatende zoektocht naar een nieuwe lucratieve fantasy-franchise heeft Hollywood nu de klauwen gezet in de ‘Divergent’-trilogie van schrijfster Veronica Roth. Divergent, Insurgent en Allegiant zijn de verschillende delen.

Deel 1: Divergent

Divergent, de debuutroman uit 2011 van Veronica Roth is als boek de basis voor deze combinatie van Harry Potter en The Hunger Games met een toefje Philip K. Dick. Hollywood is niet altijd even genadig met boeken in haar omzetting naar films…

We belanden in het Chicago van de toekomst, waar de zwaar veranderde maatschappij is onderverdeeld in vijf facties, groepen met ieder een bijbehorende kledingvoorschrift. Persoonlijkheid, vaardigheden en ambitie bepalen in welke groep zestienjarige pubers belanden. De onverschrokken Beatrice ‘Tris’ Prior valt moeilijk in een hokje te plaatsen. In een test waaruit moet blijken waar ze het best past, komt Tris als Afwijkend uit de bus, een zeldzame uitslag die erop neerkomt dat ze in meerdere groepen zou passen en die je maar beter geheim kunt houden. Tijdens de Kiesceremonie, die sterk doet denken aan de sorteerhoed van Harry Potter, besluit Tris zich aan te sluiten bij de Onverschrokkenen.

Plotmatig is maar triest allemaal… Het lijkt allemaal een opmaat naar wat groters en belangrijkers, maar wat dat dan moge zijn, wordt niet helemaal duidelijk. Het potentieel van Divergent is best aanwezig, maar de regisseur van The Illusionist weet nog niet helemaal te overtuigen. Heel de film lijkt wel een groot videogame.

[imdb id=”tt1840309″]

Deel 2: Insurgent

In “Insurgent” krijgt Tris het steeds moeilijker, ze zoekt voor bondgenoten en antwoorden in hetgeen wat is overgebleven van het futuristische Chicago. Tris en Four zijn voortvluchtigen en worden achternagezeten door Jeanine, de leider van de factie Eruditie. In een race tegen de klok moeten ze uitzoeken waar de familie van Tris zijn leven voor heeft gegeven en waarom de leiders van Eruditie er alles aan doen om ze tegen te houden. Achtervolgd door hun keuzes uit het verleden, zijn zij wanhopig om hun geliefden te beschermen en worden Tris en Four met de ene na de andere onmogelijke uitdaging geconfronteerd. Langzaam maar zeker ontrafelen zij de waarheid over hun verleden en uiteindelijk over de toekomst van hun wereld.

[imdb id=”tt2908446″]

Deel 3: Allegiant

De op facties gebaseerde maatschappij waar Tris Prior eens in geloofde is verpletterd; gebroken door geweld en machtstrijd, en getekend door verlies en verraad. Dus toen ze de kans kreeg de wereld voorbij de grenzen die ze kende te ontdekken, is Tris er klaar voor. Misschien vinden zij en Tobias achter het hek samen een eenvoudig nieuw leven, vrij van gecompliceerde leugens, verwarrende loyaliteiten en pijnlijke herinneringen. Maar Tris’ nieuwe werkelijkheid is nog alarmerender dan die ze achter zich liet. Oude ontdekkingen worden al snel betekenisloos. Explosieve nieuwe waarheden veranderen de harten van hen die ze liefheeft. En opnieuw moet Tris een strijd voeren om de complexiteiten van de menselijke aard te begrijpen, en die van zichzelf, terwijl ze tegenover onmogelijke keuzes over waarheid, verbond, opoffering en liefde komt te staan. Volgens onze IMDB-vrienden zal dit zelfs een Deel 1 en Deel 2 worden… Om naar uit te kijken, of niet?

Meer weten?

Officiële website

Wikipedia (EN)