Close encounters of the third kind

Zijn we de enigen in dit universum of zouden enkele mysterieuze verdwijningen het werk kunnen zijn van buitenaardsen die met UFO’s ons komen bezoeken?

In de Sonora-woestijn duiken plots de vliegtuigen van vlucht 19, een vermist squadron gevechtsvliegtuigen op. De vliegtuigen zijn volledig intact maar van de piloten is geen spoor. In de Gobi-woestijn gebeurt is soortgelijks als daar het vermiste schip SS Cotopaxi verschijnt, opnieuw volledig intact maar zonder bemanning. Het blijken voorbodes te zijn van iets veel mysterieuzer…

Vreemde verschijnselen

Terug in Amerika doen er zich ook vreemde dingen voor: 2 passagiersvliegtuigen kunnen nipt een botsing met een onbekend vliegend voorwerp vermijden, in het midden van de nacht lijkt het speelgoed van een klein jongetje tot leven te komen en een groot deel van het land krijgt te maken met een stroompanne.

Technieker Roy Neary (gespeeld door Richard Dreyfuss) wordt op pad gestuurd om de oorzaak van de stroompanne te onderzoeken wanneer een vreemd voorwerp over zijn auto vliegt en hierbij zijn gezicht lichtjes verbrand. Roy zet nog de achtervolging in maar het vreemde voorwerp verdwijnt uiteindelijk hoog in lucht.

Iets verderop wordt een klein jongetje door iets vreemds gewekt. Hij sluipt naar buiten en zijn moeder, Jillian, kan nog net zien hoe hij meegenomen wordt in een UFO.

In dagen hierna worden zowel Roy als Jillian geplaagd door het steeds terugkerende beeld van een berg die beiden op verschillende manieren tekenen en boetseren. Deze berg blijkt Devil’s Tower in Wyoming te zijn en dit is de plaats die de wezens uit de UFO’s hebben gekozen voor hun eerste ontmoeting met de mensen van de aarde.

Hoewel de regering er alles aan doet om dit verborgen te houden van de bevolking en het gebied volledig heeft afgegrendeld, slagen Roy en Jillian er toch in om tot op het landingsgebied te raken.

Via een groot licht – en klankbord slaagt men erin contact te leggen met de buitenaardse wezens. Alle ontvoerde mensen (de piloten van vlucht 19, de bemanning van de Cotopaxi en ook het zoontje van Jillian) worden vrijgelaten en zijn blijkbaar geen dag ouder geworden.

Roy wordt door de buitenaardse wezens uitgenodigd om met hen mee te gaan.

close-encounters-of-the-3rd-kind-30-yearsClose Encounters of the Third Kind

De titel van de film is afgeleid van de verschillende klassen van contact met buitenaardse wezens die opgesteld zijn door UFO-loog J. Allen Hynek. De derde klasse wordt beschreven als observatie van buitenaardse (levende) wezens door de mens.

Over de film

De film werd gereleased in 1977 en is geregisseerd door Steven Spielberg. Voor de soundtrack werd beroep gedaan op John Williams die we nog kennen van grote films als Star Wars, Jurassic Park en Indiana Jones.

In 1980 werd een special edition gelanceerd met enkele extra scenes en in 1988 werd een derde aangepaste “cut” van de film uitgebracht op laserdisk en later DVD en Blu-ray.