Chinese radiotelescoop FAST is klaar

In China is zopas de bouw van de Five hundred meter Aperture Spherical Telescope afgerond.

FAST

De Five hundred meter Aperture Spherical Telescope oftewel FAST heeft, zoals de naam doet vermoeden, een doorsnee van 500 meter en telt niet minder dan 4.450 panelen waarvan het laatste dus onlangs werd geplaatst. De FAST hoort bij de grootste radiotelescopen ter wereld, en hoewel de Chinezen durven beweren dat het de grootste ter wereld is, moet ze toch nog de Russische telescoop RATAN-600 met zijn doorsnee van 576 meter laten voorgaan.

Ter vergelijking: de alombekende radiotelescoop in Arecibo (Puerto Rico), die ons nog bekend is uit de James Bond – film “Goldeneye”, heeft een doorsnee van 305 meter.

Gelijkenis

E-T-extra-terrestrial-faceDe FAST en de radiotelescoop in Arecibo hebben ook wel iets gemeen: voor de bouw van beide telescopen is gebruik gemaakt van een natuurlijke uitholling van het landschap. De bouw van de FAST is gestart in maart 2011 waardoor het dus iets meer dan 5 jaar heeft geduurd om tot een afgewerkt product te komen. De totale kostprijs is 1,2 miljard yuan of omgerekend 160 miljoen euro.
Nu volgen nog enkele van uittesten en afregelen alvorens de FAST in september in gebruik kan genomen worden en signalen uit de ruimte kan opvangen. Vinden we dan misschien E.T. of komen we de Vulcans uit Star Trek tegen? Wie weet!

 

SF47 Je leest dit op SF47.be, de grootste online Science-Fiction familie van België. Word lid en krijg een jaar lang toegang tot alle Science Fiction-informatie voor maar 5 euro!