Bel eens naar het ISS

Een tijdje geleden belde radio-amateur Adrian Lane naar het International Space Station (ISS). Groot was zijn verwondering toen hij antwoord kreeg. Maar hoe pak je dat nu aan?

E.T. phone home

Adrian belde inderdaad 45 seconden met het ISS. Daarna ging het ruimtestation uit bereik. De media was er natuurlijk ook opgesprongen, maar NASA zegt dat dit veel gebeurt. Iedereen die een beetje radio-amateur is, kan namelijk het ISS bellen, jij dus ook.

HAM-radio

“ham-radio” heeft niets met hesp te maken, maar is de beschrijving van een stel radiofrequenties die wereldwijd door amateurs kunnen gebruikt worden. Met het juiste toestel, een basiskennis en een vergunning kom je al ver. Natuurlijk dragen die radiogolven niet zomaar oneindig ver in alle richtingen en even sterk, dus je gaat wat moeten mikken. Het beste bereik heb je dus als het ISS pal boven je hangt. Hoe kan je dat weten als radio-amateur? Er bestaat software om de plaats van het ISS te voorspellen. (met dank aan AMSAT)

ISS

Tot slot is er natuurlijk nog 1 heel cruciale factor: het ISS en zijn crew aelf. Ze hebben wel zo’n toestel aan boord, maar de crew moet dan ook nog wakker zijn én tijd hebben. Als je weet dat de “ISS-werkdag” loopt van 07:30 tot 19:30 UTC (da’s dus GMT), ben je al ergens. Als je dan nog weet dat 1 uur na opstaan en 1 uur voor slapengaan de crew wat persoonlijke dingen kan doen, verhoog je je kansen opnieuw. Natuurlijk kan je ook het werkritme van de astronauten op de site van NASA checken…

Mocht je het ISS kunnen contacteren, laat je dan eens iets weten? Benieuwd welke SF zij het best vinden…