Back to the Future

Een DeLorean, een donkere parkeerplaats, gestolen plutonium, een flux-capacitor en een wetenschapper met een hoekje af…dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt om aan het spannendste tijdreisverhaal ooit te beginnen.

Tijdreizen

DeLoreanBack to the Future kwam in de zalen in 1985 en vertelt het verhaal van een wetenschapper, met een hoekje af, genaamd Doc. Brown die een DeLorean weet om te bouwen tot een heuse tijdmachine. De tijdmachine wordt aangedreven door een flux-capacitor die zijn energie haalt uit plutonium. Eens je de snelheid 88 mijl per uur (ongeveer 142 kilometer per uur) haalt met de DeLorean activeert de tijdmachine en kan je door de tijd reizen.

Back to to the future

Wanneer Doc Brown zijn machine demonstreert aan Marty McFly, zijn buurjongen, loopt het mis. De Libiërs, waarvan Doc Brown, het plutonium heeft gestolen verschijnen ten tonele en Marty ziet geen andere keuze dan proberen te vluchten met de DeLorean maar activeert daardoor per ongeluk het tijdsmechanisme en reist terug naar het verleden. Raakt Marty nog “Back to the Future”?

Weetjes

De film werd geregisseerd door Robert Zemeckis. Zemeckis schreef het scenario voor de film samen met Bob Gale. Die laatste kwam op het idee voor de film toen hij op bezoek was bij zijn ouders en het jaarboek van zijn vader terugvond waaruit bleek dat zijn vader “class president” was geweest in zijn laatste jaar. Gale moest absoluut niets weten van de “class president” van zijn jaar en vroeg zich af of hij ooit vrienden zou geweest zijn met zijn vader als hij naar het verleden zou kunnen terugreizen.

back-to-the-future-delorean

Michael J. Fox

Voor de rol van Marty McFly werd onmiddellijk gedacht aan Michael J. Fox maar die kon zich niet vrijmaken omdat hij op dat moment speelde in de serie “Family Ties” en geen andere verbintenissen mocht aangaan van de producers van de serie. Men is toen de film beginnen opnemen met Eric Stoltz in de rol van Marty McFly maar na 5 weken opnames waren zowel acteur Eric Stoltz als regisseur Zemeckis het er over eens dat het niet werkte. Men is dan opnieuw gaan onderhandelen met de producers van “Family Ties” en Michael J. Fox mocht dan toch meewerken aan de film.

Ook voor de rol van Doc Brown ging het niet van een leien dakje: de eerste keus was John Lithgow (ook wel bekend van “Third Rock from the Sun”) maar die kon zich niet vrijmaken. Men heeft dan de rol voorgesteld aan Christopher Lloyd. Lloyd heeft de rol eerst geweigerd, maar na het lezen van het script én na aandringen van zijn echtgenote heeft hij de rol toch aanvaardt.

En verder…

Er zijn nog twee sequels: Back to the Future II (1989) en Back to the Future III (1990). Ook kwam er een spin-off (animatie)serietje van.

 

Heel de Back to the Future-reeks gaf trouwens gestalte aan grote hypes: de DeLorean als exotisch populaire wagen (de basis van tijdsmachine), oeverloze grapjes over de “Flux Capacitor“, en natuurlijk het “Hover Board“, een soort vliegend skateboard. Verder is de datum op de tijdsmachine van BTTF op een bepaald moment “21 oktober 2015“. We hebben dus nog iets om naar uit te kijken!

Meer info

Wikipedia

DeLorean

 

[imdb id=”tt0088763″]