Babylon 5

In 2257 werd het Babylon 5-ruimtestation geopend. De serie neemt ons gedurende 5 seizoenen en 110 afleveringen mee in de verschillende gebeurtenissen op en rond het ruimtestation.

Babylon 5

Deze serie speelt zich af in de 23ste eeuw. De mensheid heeft net een bloedige oorlog met de Minbari achter de rug die zij ternauwernood heeft overleefd.

Om te vermijden dat er ooit nog een dergelijke oorlog zou uitbreken werd het Babylon – project opgestart met als doel de bouw van een ruimtestation dat een ontmoetingsplaats zou worden voor de vele rassen van het universum en waar conflicten vreedzaam zouden kunnen opgelost worden.

De serie liep tussen 1994 en 1998 en zorgde op verschillende vlakken voor vernieuwing in het SF-landschap, zo was er het uitgebreide gebruik van CGI (computer gegenereerde effecten) dat toen het beste van het beste was en ook de doorlopende verhaallijnen (rode draden door de 5 seizoenen van de serie heen) werden destijds als een grote vernieuwing gezien.

Bij de start moest Babylon 5 opboksen tegen de nieuwe spin-off van Star Trek, “Star Trek: Deep Space Nine” maar de serie heeft dit goed doorstaan en wist voldoende kijkers te trekken om het 5 seizoenen vol te houden. Dat laatste was mooi meegenomen omdat Joe Michael Strazynski, de bedenker van de serie, van bij de start voorzien had om zijn verhaal over 5 seizoenen te vertellen.

Spin – off’s

De originele reeks bracht naast een eigen magazine, tientallen boeken en comics ook een aantal spin-off’s en een TV-film voort. In 1999 was er de serie “Crusade” en in 2002 was er “Legend of the Rangers”, beide series werden ondanks grote ambities echter vroegtijdig stopgezet. Tenslotte leek er in 2007 even opnieuw een nieuwe start te zijn voor het Babylon-5 universum toen er sprake was een nieuwe reeks getiteld “The Lost Tales”. Hiervan werd één DVD uitgebracht, die goed verkocht, maar daarna werd het project stopgezet.

Bedenker Strazynski zei hierover dat hij, hoewel hij het leuk had gevonden om dit te maken, het gevoel had dat dit niets bijbracht aan de originele serie (en zelfs hieraan misschien afbreuk deed) en dat hij er dus niet mee verder wilde gaan omdat hij de originele serie in ere wilde houden.

Meer weten

Wikipedia

 

[imdb id=”tt0105946″]