Alien, Aliens en meer

Alien is het prototype van een horror/science-fiction film. Duister en onbekend en in de diepe ruimte. Goed griezelen met dank aan Ridley Scott & H.R. Giger.

Toen Ridley Scott in 1979 met ‘Alien’ op de proppen kwam, kon hij nooit geweten hebben dat hij bijna een nieuwe standaard voor SF-griezelen aan het neerpoten was. Alien heeft het allemaal: de eenzaamheid, de donkerte, rare vormen, bijna onoverwinnelijke vijanden. Alien is zo ’n film waar zijn opvolger, Aliens, in tegenstelling tot de standaard opvattingen, nog beter is dan het origineel.

Alien

alien-egg-facehuggerZonder heel het plot te verraden toch even schetsen: een commercieël ruimteschip, een crew die wat verveeld is, onderzoekt een vreemd signaal en vindt… miserie. De bemanningsleden zijn de mannen Dallas, Ash, Kane, Parker en Brett en de vrouwen Ripley en Lambert.

Alien verwijst natuurlijk naar het ruimtewezen wat -dankzij z’n unieke voortplantingscyclus- mee aan boord sluipt van U.S.C.S.S. Nostromo… Onze favoriete bad guy is eerst een ei-met-groen-slijm, een “face-hugger” (soort spin die op je gezicht zich vastzuigt), dan een parasiet en tenslotte een “mensachtig” wezen van een zwart blinkend materiaal dat zuur spuwt. Tijdens de film krijg je een mooie opbouw en zie je maar met flitsen telkens “ietsje meer”. Natuurlijk moet onze crew proberen de alien te slim af te zijn en 1 voor 1 leggen ze het loodje…

Het design van de Alien zelf, met dank aan surrealist H.R. Giger, maakt van de Alien-films echt een reeks films waarbij je soms op het puntje van je stoel zit (of ver weggedoken achter een dekentje).

[imdb id=”tt0078748″]

Aliens

De film speelt 57 jaar na de vorige film. Ripley, de enige overlevende van de Nostromo, wordt in hyperslaap aangetroffen in de shuttle waarin ze aan de Alien uit de vorige film was ontsnapt. Ze wordt wakkergemaakt. Wanneer men contact verliest met een kolonie (waarop toevallig het oorspronkelijke alien-ei gevonden was), is het natuurlijk alle hens aan dek: zij moet poolshoogte gaan nemen en de situatie helpen redden. Natuurlijk is het niet zo simpel meer als in de 1e film, heb je meerdere aliens, en natuurlijk hebben de meeste mensen wel een verborgen agenda… Ook is er een androïde Bishop bij, waar Ripley nog wat bedenkingen bij heeft na haar ervaringen met Ash in de vorige film.

[imdb id=”tt0090605″]

Alien 3 & 4

De 3e alien-film is ook nog te pruimen, maar Alien 4, Alien: Resurrection, is de zwakste van de hoop. Toch blijven ze leuk om te zien, door hun samenhang. Ook is er nog een “onofficiële opvolger”, ‘Alien vs. Predator’, maar dat is gewoon een “dat de sterkste moge winnen”-confrontatie van 2 Science Fiction film-baddies zonder extra meerwaarde.

 

Meer weten

officiële pagina

Wikipedia over Hansruedi Giger